Sve po propisima
30

NS BiH odgovorio Željezničaru nakon najavljene tužbe protiv članova Prvostepene komisije za licenciranje

Piše: E. B.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Nogometni savez Bosne i Hercegovine danas je odgovorio Željezničaru nakon što su jučer čelnici Plavih najavili tužbe protiv članova Prvostepene komisije za licenciranje.
Podsjetimo, Prvostepena komisija za licenciranje je odbila izdati Željezničaru licencu za nastup u evropskim takmičenjima za narednu sezonu.

Plavi su kroz Premijer ligu BiH osigurali nastup u kvalifikacijama za Evropsku ligu, a glavni razlog zbog kojeg tim s Grbavice nije dobio licencu je kašnjenje uplate duga bivšem treneru Slavku Petroviću, a Plavi će sutra uputiti žalbu Drugostepenoj komisiji za licenciranje koja će donijeti konačnu odluku.

Član Upravnog odbora Željezničara Mirza Ustamujić je na jučerašnjoj konferenciji za medije izjavio kako je "odluka Prvostepene komisije za licenciranje u najmanju ruku skandalozna", te je najavio i tužbe protiv članova te komisije, ali i tužbu protiv Nogometnog saveza BiH UEFA-i ukoliko bude potrebno.

Nogometni savez BiH je danas objavio saopćenje u kojem se direktno ne navodi Željezničar, ali se kroz tekst jasno može zaključiti da je jučerašnja konferencija za medije Plavih razlog oglasašavanja.

"U skladu sa statutarnim obavezama i odredbama pravilnika o licenciranju klubova NS BiH za međunarodna i domaća takmičenja, nadležna komisija za licenciranje klubova u prvom i drugom stepenu vodi proces u skladu sa svim relevantim procesima vezanim za izdavanje licence klubu aplikantu.

Rad ovih komisija je potpuno nezavisan i autonoman, a propisi kojima se komisije vode prilikom izdavanja licence su vrlo jasno i precizno definisani u pravilnicima za međunarodna i domaća takmičenja.

NS BiH u potpunosti podržava rad svojih organa i tijela, posebno u pravcu dosljednosti provođenja definisanih procedura i transparentnosti kod donošenja svojih odluka, kao i strogo poštivanje pravila jednakog tretmana svih aplikanata za licencu tokom ključnog procesa.

Iz tog razloga niti jedna odluka nadležnih tijela ne može, niti smije biti donijeta bez potpunog sagledavanja činjeničnog stanja, ispitana i provjerena po svim segmentima razmatranja u skladu sa UEFA pravilnicima.

UEFA je, na bazi svojih standarda, uspostavila monitoring sistem kojim se nadzire rad svih asocijacija članica, što se posebno odnosi na proces licenciranja i rad klubova tokom cijele takmičarske sezone.

Ne postoji izvaninstitucionalna adresa gdje se može, bez argumenata i verbalno, odlučivati o valjanosti neke odluke komisija NS BiH.

Zato još jednom naglašavamo da je NS BiH jedino mjesto odlučivanja, mjesto gdje će svaka komisija donijeti odluku na osnovu dostavljenih činjenica uz dosljednu primjenu propisa, jednakog i primjenjivog za svaku zainteresovanu stranu", stoji u saopćenju NS BiH.