Rasprava u Holandiji
112

Novo testiranje pravila: Meč od 60 minuta, privremena isključenja, izvođenje auta nogom...

N. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Svjetska nogometna asocijacija (FIFA) će u narednih pet godina u Holandiji provjeriti kako bi nogomet izgledao kada bi se uvele neke zaista radikalne promjene pravila.

Naime, brojni eksperimenti bit će vršeni u holandskim omladinskim ligama, turnirima rekreativaca, a u nekoj kasnijoj fazi možda i u kup takmičenjima.

Probat će se dosta zanimljivih stvari koje bi značajno mogle promijeniti strukturu nogometne utakmice budući da je mlađe generacije sve teže držati skoncentrisano punih 90 minuta.

Prvi prijedlog su privremena vremenski ograničena isključenja, zatim je tu neograničen broj izmjena, potom dodavanje samom sebi iz prekida te izvođenje auta nogom, kao u futsalu.

Najzanimljiviji prijedlog je mjerenje utakmice samo u trenucima kad je lopta u igri te bi prema novom prijedlogu susret trbeao trajati 60, a ne 90 minuta, ali bi se vrijeme stopiralo svaki put kad je lopta van igre.

Razmišlja se i u tehničkim promjenamakoje se tiču VAR tehnologije, tačnije provjerava se poluautomatski sistem za detektovanje ofsajda.