Prijateljska utakmica
0

Novi test za "zmajeve" protiv Slovačke

Piše: E. Isanović
Foto: Arhiv/Fotoservis
Foto: Arhiv/Fotoservis
Od kako je stigao na klupu nogometne reprezentacije BiH Safet Sušić je nacionalni tim vodio na četiri prijateljska dvoboja (Gana, Švedska, Njemačka i Katar). Upisana je jedna pobjeda, jedan remi i dva poraza. Danas će Džeko i kolege u prijateljskom okršaju odmjeriti snage sa odabranom selekcijom Slovačke. To će biti test pred nastavak kvalifikacija za Euro 2012. u martu naredne godine.

Naš državni tim od trenutka okupljanja ima dosta problema sa igračkim kadrom. Naime, Asmir Begović nije se odazvao reprezentativnom pozivu. Prema nekim informacijama, nije dobio odobrenje svog matičnog kluba, dok neki tvrde drugačije. Kako sada stoje stvari, moguća je i suspenzija od strane NSBiH.

Šef državnog nogometnog tima zbog povreda je lišen usluga Hasagića, Mujdže i Spahića, što će znatno oslabiti njegov sastav. Ovdje svakako treba dodati da selektor nije pozvao stopera Safeta Nadarevića.

Među stative "zmajeva" trebao bi stati golman sarajevskog Željezničara Ibrahim Šehić. Priliku će sa klupe čekati Asmir Avdukić, koji je naknadno doputovao u Bratislavu.

I pored svega nabrojanoga Sušić je optimista.

"Imamo dosta problema, a ovaj meč je izuzetno važan za nas. Vjerujem da će igrači koji dobiju šansu u udarnoj postavi dati sve od sebe za povoljan rezultat. Bit će nekih inovacija u timu, mada još uvijek nisam siguran koju ću postavu izvesti na travnjak".

Tvrdi da će BiH biti maksimalno ozbiljna.

"Jasno nam je šta trebamo napraviti da bi došli do situacije da konačan ishod bude zadovoljavajući za nas. Nemojte zaboraviti da je naš suparnik učestvovao na Mundijalu. Slovaci se moraju respektirati".

Najbolji igrač BiH svih vremena napominje da bi bio zadovoljan i sa remijem.

"Zbog okolnosti u kojima se nalazimo neriješen rezultat ne bi bio neuspjeh. Ipak, važnije je kakvu će partiju prezentirati igrači. Bude li svih jedanaest nogometaša u optimalnom izdanju, naše su šanse sigurno veće. No, podbaci li neko od njih okolnosti se mijenjaju. Važno je kako ćemo djelovati kao kolektiv. To uvijek ponavljam".

Za kraj je dodao.

"Trebamo igrati brzo i ne smijemo dopustiti da primimo rani pogodak. To bi negativno uticalo na samopouzdanje. Slovaci imaju dobar kontranapad i opasni su preko bokova. Zbog toga trebamo čvrsto držati položaj na terenu", zaključio je selektor.

Utakmica počinje u 17.00 sati uz direktan prenos na BHT1.