Nogomet
242

Nogometni savez BiH krenuo u borbu protiv huligana i nacionalista

Anadolija
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nogometni savez Bosne i Hercegovine proteklih dana donio je niz odluka na osnovu kojih će nastavak sezone u Premijer ligi ove zemlje biti održan uz značajno pojačane mjere sigurnosti.

"Objavljen je rat huliganima i nacionalistima, kojima ubuduće ne bi trebalo biti mjesta na bh. stadionima“, poručili su iz NSBiH.

"S obzirom na složenu sigurnosnu situaciju u BiH i na izbore koji će biti održani u ovoj godini, odnosno usložnjenu i političku situaciju u državi, N/FS BiH donio je odluku o zabrani dolaska gostujućih navijača na stadione. Održali smo i niz sastanaka sa oficirima za sigurnost, kao i čelnicima klubova kojima smo dali jasne upute o pojačanim mjerama sigurnosti na stadionima u nastavku Premijer lige BiH“, rekao je za Anadoliju Žarko Laketa, predsjednik Komiteta za stadione i sigurnost N/FS BiH, naglasivši:

"Svi klubovi morat će izvršiti detaljnu procjenu i angažovati dovoljan broj zaštitara na utakmicama. Osim toga, morat će napraviti i precizan plan organizacije meča, te obavijestiti policiju na vrijeme kako bi bio angažovan i dovoljan broj policajaca na stadionu“.

Laketa je kazao i da su na sastanku sa predsjednicima i direktorima klubova Premijer lige BiH funkcioneri N/FS BiH jasno istakli i kako "svako među svojim navijačima mora identificirati huligane i izgrednike iz ranijeg perioda, te sačinjene spiskove predati lokalnim policijskim stanicama ili upravama".

"Moraju imati spisak pojedinaca koji su do sada pravili nerede, konkretna imena trebaju dostaviti policijskim upravama i stanicama. U zavisnosti od zakona o javnom okupljanju dva entiteta i kantoni, policija može pojedinim licima može zabraniti ulazak na stadione", pojasnio je Laketa.

U N/FS BiH došli su do saznanja i da "pojedine grupacije žele da zloupotrijebe određene osobe iz navijački grupa kako bi zarad političkih ciljeva pravili određene probleme", što je bio povod za uvođenje "vanrednog stanja na bh. stadione".

"Sve što smo radili proteklih dana i mjeseci na poboljšanju bezbjednosti na stadionima radimo i radi većeg nivoa poštovanja zakona u ovoj zemlji“, kazao je Laketa, dodavši:

"Posebno pažnju obratit ćemo i na one koji ispoljavaju nacionalizam na bh. stadionima. U Pravilniku N/FS BiH piše da je zabranjeno nacionalističko istupanje, koje se u svakom slučaju neće tolerisati. Bude li takvih primjera sa velikim kaznama sankcionisat ćemo i klubove i pojedince“.

I u klubovima su odlučni da stadione „očiste od izgrednika“, što su predsjednici i direktori premijerligaša potvrdili na sastanku sa rukovodstvom N/FS BiH.

"Niz sastanaka i mjere koje je poduzeo N/FS BiH urađeni su isključivo zbog prevencije kako bi na stadionima do kraja sezone bilo što manje problema. Konkretno, svjesni smo donekle poremećene sigurnosne situacije u BiH, pa na ovaj način pokušavamo umanjiti mogućnost određenih incidenata na stadionima. Svi komiteti Odjela za takmičenje rade u odličnoj koordinaciji i spremni dočekujemo nastavak šampionata", ističe Elmir Pilav, direktor Odjela za takmičenje N/FS BiH.

Ipak, dođe li do problema na stadionima N/FS BiH je po uzoru na Evropsku fudbalsku asocijaciju (UEFA) odlučio formirati tzv. kriznu grupu“.

"Ako se desi privremeni prekid ili neki incident na stadionu će se organizovati Krizna grupa, koju će sačinjavati delegat utakmice, komesar na sigurnost, te predstavnici klubova i policije. Oni će zajednički u tom momentu odlučiti o daljnjim koracima i ekspresno djelovati“, govorio je Pilav za Anadoliju, uputivši apel svim navijačima da isključivo fer i sportski bodre svoje klubove, ali i istakavši da su "odluku o zabrani dolaska gostujućih navijača na stadione u N/FS BiH nerado donijeli".

Disciplinski komitet N/FS BiH proteklih godina imao je pune ruke posla u Premijer ligi BiH. Izricali su broje kazne klubovima i pojedincima.

"Do sada, uglavnom, najveći problem imali smo zbog gostujućih navijača. Zabranom njihovog dolaska na utakmice mislim da nećemo imati toliko problema, ali vidjet ćemo… Disciplinski komitet radit će u saradnji sa ostalim takmičarskim komitetima, djelovat ćemo homogeno, i u skladu sa Pravilnikom N/FS BiH. To znači da oni koji i ako zasluže bit će adekvatno kažnjeni. Iskreno, nadam se da za kaznama nećemo morati puno posezati", rekao je Meho Alibašić, predsjednik Disciplinskog komiteta N/FS BiH

Takmičenje u Premijer ligi BiH bit će nastavljeno susretima 20. kolu u subotu (1. marta) od 14:30 sati, a u kojima će se sastati Olimpic – Velež, Čelik – Sarajevo, Leotar – Rudar Prijedor, Zrinjski – Vitez i Radnik – Željezničar. Istog dana od 17 sati počet će utakmica u Banjoj Luci između domaćeg Borca i Mladosti iz Velike Obarske. U nedjelju, 2. marta, Široki Brijeg – Zvijezda (Gradačac) i Slavija – Travnik igraju od 14:30 sati.

Nakon 19. odigranih kola u Premijer ligi BiH na prvenstvenoj tabeli vodi Željezničar sa 38 bodova. Na drugom mjestu je Sarajevo sa 36 bodova, a potom slijede Široki Brijeg, Zrinjski i Borac sa po 34, dok je Olimpic sakupio 32, te se sa popularnim sarajevskim Vukovima zatvara krug pretendenata na Evropu i potencijalnih kandidata za titulu prvaka. U preostalih 11 takmičarskih krugova vodite će se velika borba i za opstanak u društvu najboljih. Najugroženiji je posljednji, šesnaesti Leotar sa svega devet bodova. Travnik sa 14 bodova, kao i Rudar Prijedor sa 15, te Mladost i Slavija sa po 18 tražit će šansu za ostankom u bh. eliti.