{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nogometni klub Hajduk pred bankrotom

F
20.10.2011. u 15:17
0
28
Nogometni klub Hajduk pred bankrotom
0
Nogometni klub Hajduk pred bankrotom
Zbog duga od 164 miliona kuna nogometnom klubu Hajduk iz Splita prijeti bankrot.
"Hrvatski nogometni klub Hajduk uskoro će bankrotirati jer je ovog trenutka dužan vrtoglavih 164 miliona kuna. Potpisana mu je smrtna presuda, ali niko toga nije svjestan", izjavio je u četvrtak na konferenciji za medije predsjednik Gradske organizacije Hrvatske stranke prava Split Mario Tomasović.

Prema njegovim riječima gradonačelnik Splita Željko Kerum bio je upoznat s finansijskim stanjem u Hajduku, ali ga je vješto skrivao sve do skupštine na kojoj je predsjednik Hajduka Hrvoje Maleš obznanio podatke po kojima su prihodi Hajduka za 2010. godinu bili oko 57 miliona kuna, a rashodi nešto veći od 108 miliona kuna, pa je gubitak za prošlu godinu bio veći od 50 miliona kuna. Smanjeni su prihodi od sponzorstva za 55 te prodaje igrača za 60 posto, ali su za 11 posto povećani troškovi administracije.

"Hajduk ima 100 zaposlenih bez trenera i igračkog kadra, a nagomilali su i rukovodeće kadrove, pa tako za isti resor postoji savjetnik, direktor i voditelj resora, a niti jedan od njih nema plaću manju od 5000 eura bruto. Vodstvo kluba je prešutilo da imaju kratkoročnu obvezu isplate dobavljačima od dodatnih 50 miliona kuna. Imaju i obveze po sudskim presudama od 21 milion kuna bez kamata što ukupno iznosi oko 122 miliona kuna. Pored toga su 42 miliona kuna prenijeli kao gubitak iz 2009. godine pa to znači da ovoga trenutka minimalni dug Hajduka iznosi 164 miliona kuna", kazao je Tomasović.

Pravaši smatraju kako Uprava kluba cijelu situaciju želi gurnuti pod tepih do izbora, a ternutno posluju zahvaljujući zaduživanju kod banaka kako bi pokrili tekuće troškove.

Tomasović je uvjeren "da Hajduk svoje poslovanje neće moći izvršiti čak i ako proda sve igrače po maksimalnim cijenama. "Postoje samo tri izlaza iz ove situacije, a to je stečaj, prodaja i smanjenje temeljnog kapitala. Mi smo protiv prodaje, jer Hajduk je institucija ovoga grada", zaključio je Tomasović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni izborom selektora nogometne reprezentacije BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: