Nogomet
18

Ništa od spektakla: Zbog navijačkih izgreda duel Legije i Reala bez gledalaca

Klix.ba
Legia iz Varšave je kažnjena sa 80.000 eura i utakmicom Lige prvaka pred praznim tribinama zbog navijačkih izgreda u domaćoj utakmici 1. kola grupne faze Lige prvaka protiv Borussije Dortmund, odlučila je krovna kuća evropskog fudbala (UEFA):

Navijači Legije su krivci za ovakvu odluku i, umjesto da 21-godišnje čekanje na plasman u grupnu fazu Lige prvaka dočekaju i gledanjem velikog Real Madrida, meč protiv aktuelnog prvaka Evrope gledat će preko TV ekrana.

Baklje, tuča sa redarima i rasistički ispadi su tri od ukupno šest tačaka po kojima je Legia optužena nakon ovog meča, a na kraju je izečena kazna od 80 hiljada eura i igranje pred praznim tribinama protiv Real Madrida.

Navijači Dortmunda su zbog bacanja predmeta i paljenja baklji također kažnjeni, ali znatno manje - klub će platiti 15.000 eura.

Da stvar bude gora, Legia je od Dortmunda poražena sa 6:0, dok je u 2. kolu u gostima izgubila od Sportinga u Lisabonu sa 2:0.

Iz Legije su poručili da su već kaznili više od 60 navijača te da će nastaviti sa istragom protiv navijača, da će se žaliti na odluku UEFA-e i učiniti sve da meč bude odigran pred navijačima.

Ovo nije prvi put da Legia zbog navijača biva kažnjena. U kvalifikacijama za Ligu prvaka u sezoni 2014/15. u dvomeču su slavili protic Celtica sa 6:1, ali su izbačeni u Evropsku ligu što je rezultiralo još jednom "vatrenom" koreografijom na kojoj je UEFA prikazana kao svinja. Izbačeni su pošto su koristili igrača koji nije imao pravo nastupa.

Foto: EPA
Foto: EPA

Također, 2014. godine Legia je odigrala dva meča pred praznim tribinama nakon rasističkog ispada protiv Lokerena u Evropskoj ligi, dok su u susretu protiv Happoela iz Tel Aviva 2011. godine prikazali baner sa natpisom "Jihad Legia".