Nogomet
11

Nigerijci bojkotovali trening zbog neisplaćenih premija

Klix.ba
Reprezentacija NIgerije (Foto: EPA)
Reprezentacija NIgerije (Foto: EPA)
Nigerijski reprezentativci su bojkotovali trening zbog neisplaćenih premija nakon plasmana u drugi krug.

Nigerijci tvrde da su oštećeni za po 15.000 dolara koje su trebali dobiti nakon plasmana u osminu finala SP-a. Zbog toga su odbili trenirati u četvrtak, a zvaničnici su kasnije potvrdili da je trening otkazan.

Nigeriju u osmini finala čeka Francuska, a utakmica je na rasporedu u ponedjeljak.

Nesporazum je nastao u interpretaciji strukture premija, jer igrači vjeruju da su trebali dobiti po 10.000 dolara nakon pobjede nad BiH i dodatnih 5.000 nakon remija s Iranom. Za plasman u drugi krug smatraju da su trebali dobiti 30.000 dolara.

Vjeruje se da je Nogometni savez Nigerije ponudio igračima bonuse za pobjedu i remi, kao i 30 posto od nagradne koju daje FIFA za plasman u nokaut gazu. Bonus se povećava na 40 posto za pobjedu u osmini finala, 50 posto za pobjedu u četvrtfinalu, 60 posto za polufinale i 70 posto za osvajanje SP-a.

Sada igrači i savez traže rješenje nesporazuma, a selektor Stephen Keshi tvrdi da neće biti negativnog utjecaja na performanse ekipe.

Potvrđeno je da će igrali otputovati u Braziliju danas, kao i da će trenirati tokom vikenda.

Ovo nije prvi put da su Super orlovi organizovali pobunu zbog novca. Dogodilo se to i prošle godine kada su stigli na Kup konfederacija u Brazilu.