Nogomet
0

Nicolas Anelka - francuska ptica selica

Piše: Edin Isanović
Nicolas Anelka (Foto: Reuters)
Nicolas Anelka (Foto: Reuters)
Kao što je poznato na poluvremenu utakmice SP-a između Francuske i Meksika u svlačionici je izbio sukob izemđu Nicolasa Anelke i selektora "trikolora“ Raymonda Domenecha. Epilog svega bio je odstranjivanje napadača "londonskih plavaca“ iz državnog tima. Ipak, ovo nije prvi incident labilnog i čudnog Francuza. Naime, mnogi treneri u karijeri nisu mogli izaći na kraj sa njegovim teškim karakterom. I prije osam godina odbio je poziv u nacionalni tim rekavši kako ne želi biti zamjena.

No, krenimo redom. Nicolas je karijeru počeo u PSG-u, a njegovu nadarenost brzo je uočio menadžer "Arsenala“, Arsen Wenger, koji je prije trinaest godina za njega izdvojio 600 hiljada eura i doveo ga u London.

Početak u dresu "topnika“ nije bio posut ružama, ali je potpuna eksplozija uslijedila u sezoni 1998/99. kada je svojim pogocima pomogao klubu da dođe do duple krune. U to vrijeme bio je najbolji mladi nogometaš Starog kontinenta.

Ipak, u medijima je konstantno napominjao kako je nezadovoljan životom na Otoku, pa je ubrzo prodat "Realu“ iz Madrida za 27 miliona eura.

Međutim, ni klima na Pirinejskom poluostrvu nije odgovarala Anelki koji se u glavnom španskom gradu zadržao svega godinu dana. Brzo je došao na udar navijača, a nakon svađe sa Del Bosqueom suspendovan je na 45 dana.

Vratio se u PSG, gdje ostaje dvije sezone. Potom je ponovo pokazao kako mu je miris novca najvažniji. Iako je apostrofirao da mu je teško živjeti na Otoku nije odbio primamljivu ponudu "Liverpoola“. No, na Anfildu ostaje samo nekoliko mjeseci.

Potom ga angažuje "Manchester City" za 16 miliona eura. U dresu "građana“ Anelka je proveo tri godine, a poslije jednogodišnje avanture u "Fenerbahceu“ uslijedio je treći come-back na Otok. Ovoga puta obukao je dres Boltona, a blagajna "skitnica“ olakšana je za 9 miliona eura.

U januara 2008. godine prelazi u "Chelsea“ za 18,5 miliona eura. Na početku mu nije previše vjerovao tadašnji strateg Luis Felipe Scolari. Ipak, nakon povrede Drogbe nije imao izbora, pa je Anelka sve češće dobivao šansu u udarnoj postavi. I u ovoj sezoni bio je odličan. Stekao je veliko povjerenja Carla Ancelottija.

Kada su svi mislili da je francuska ptica selica konačno pronašla mir (nije bio incidentan posljednjih godina) desio se sukob sa Domenechom.

Za kraj treba spomenuti da je Nicolas Anelka jedan od najskupljih nogometaša u historiji (kada se saberu svi transferi), a da li će pomenuti incident uticati i na klupsku karijeru ostaje da vidimo.

U svakom slučaju Anelka je izjavio kako bi nakon nogometne karijere rado ušao u glumačke vode. Naime, već je snimio film "Le Boulet“.