Osude čelnika kluba s Grbavice
0

Nema opravdanja za uvredljiva skandiranja na sinoćnoj utakmici

Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba
U povodu sinoćnjih uvredljivih poruka upućenih s tribina i neprimjerenog ponašanja jednog dijela publike na stadionu Grbavica saopštenjem za javnost oglasilo se čelništvo Fudbalskog kluba Željezničar istakavši da ne podržavaju bilo kakve uvredljive parole i skandiranja na nacionalnoj, kao ni na bilo kojoj drugoj uvredljivoj osnovi.

"Željezničar je oduvijek bio klub koji propagira jednakost, suživot i ravnopravnost. To je uvijek bio i bit će klub svih onih koji ga doživljavaju kao svoj, bez obzira na naciju ili vjeru, na što smo posebno ponosni i čega smo s vremenom postali svojevrsni simbol. Naši navijači su, kao neizostavni dio te priče, uvijek bili svjetla tačka te i sami predstavljaju multietnički spoj. Svemu ovome u prilog idu i ne tako davna gostovanja banjalučkog Borca koji je na Grbavici odnosio bodove i osvajao trofeje, a naši navijači su pokazivali svoju veličinu nagradivši ih na kraju aplauzom za poštenu sportsku borbu", navedeno je u saopštenju.

Sinoćnja dešavanja su, kako ističu, nešto sasvim suprotno od tih principa i to se ni na koji način ne može opravdati.

"Mala je utjeha činjenica da je to vjerovatna reakcija na nesportski ambijent koji je dva puta u toku prošle sezone pratio naše utakmice u Banjoj Luci ili to što je sinoćnje skandiranje djelo manjine. Uprkos tome što su istinski navijači brzo reagovali i okrenuli navijanje u pravom smjeru, šteta je već bila učinjena. Svjesni smo toga, kao i da će za ovo sigurno uslijediti i kazne od strane Saveza", navode iz FK Željezničar.

U klubu s Grbavice su uvjereni da iza ovog čina ne stoje njihovi istinski navijači jer su oni, poručuju Plavi, tu da pomognu svom klubu i bodre ga na putu ka boljim rezultatima, kao što su to učinili nebrojeno puta dosad, u vrijeme uspona i rezultatskih padova.

Na kraju saopštenja istakli su da neće odstupiti od svog glavnog cilja - da Željezničar u svakom pogledu bude vodeći bh. klub, odnosno klub koji će biti primjer ostalima.

"Neizostavan dio u ostvarenju tog cilja su poštivanje ranije spomenutih principa, odgovornost prema bh. društvu u cjelini, ali i stvaranje sportskog ambijenta za sve naše goste. Naravno, zajedno sa našim vjernim navijačima", navode iz FK Željezničar.