Predstavljamo Celtic
201

Nekadašnji evropski prvak stiže na Koševo, lijevi bek najbolji igrač škotskog giganta

E. B.
Kieran Tierney: Najveća zvijezda Celtica (Foto: AFP)
Kieran Tierney: Najveća zvijezda Celtica (Foto: AFP)
Fudbalski klub Sarajevo će u prvom pretkolu Lige prvaka igrati protiv škotskog Celtica i s pravom može reći da je dobio najgoreg mogućeg protivnika.
Celtic FC je najveći škotski klub. Osnovan je prije 131 godinu, a prvenstvo Škotske osvajao je čak 50 puta, 39 puta je osvojio Kup, a 18 puta Liga Kup Škotske.

Najveće trenutke u historiji Celtic je imao prije pedesetak godina. U sezoni 1966/1967. postao je prvak Evrope te je osvojio i sva tri domaća takmičenja. To znači da će Celtic biti prvi nekadašnji evropski prvak koji će igrati u Bosni i Hercegovini nakon stjecanja nezavisnosti.

Do finala tadašnjeg Kupa šampiona stigao je i tri sezone kasnije, ali je izgubio od Feyenoorda u produžecima rezultatom 2:1.

U novijoj historiji Celtic je na evropskoj sceni imao uspjeh u sezoni 2002/2003. kada je u finalu tadašnjeg Kupa UEFA izgubio od Porta rezultatom 3:2 nakon produžetaka.

Prošle sezone Celtic je učestvovao u kvalifikacijama za Ligu prvaka, no nije uspio doći do grupne faze. U prvom kolu kvalifikacija izbacio je armenski Alaškert (3:0, 3:0), a u drugom norveški Rosenborg (3:1, 0:0). No, u trećem pretkolu sastao se s AEK-om i na domaćem terenu je Celtic odigrao 1:1, dok je u gostima izgubio rezultatom 2:1.

Celtic je takmičenje nastavio u play-offu za Evropsku ligu gdje je bio bolji od litvanske Suduve (1:1, 3:0). Celtic je prošao grupnu fazu u kojoj su bili još i Salzburg, Leipzig i Rosenborg, a ispao je u šesnaestini finala od Valencije (2:0, 1:0).

Najveća zvijezda Celtica je lijevi bočni igrač Kieran Tierney (22) koji je na meti velikih engleskih ekipa.

Na golu je iskusni Craig Gordon (36), a u posljednje vrijeme sve više šansu dobija i Scott Bain (27).

U odbrani su, osim Tierneya, Kristoffer Ajer (25), a priliku na mjestu drugog štopera će najvjerovatnije dobiti i nesuđeni reprezentativac BiH Jozo Šimunović (24) s obzirom na to da su Dedryck Boyata i Filip Benković napustili ekipu. Desnog beka bi trebao igrati iskusni Mikael Lustig (32).

U veznom redu su kapiten Scott Brown (33) i Callum McGregor (26), a po potrebi menadžer Neil Lennon može koristiti i Oliviera Ntchama (23) i Toma Rogića (26). Scott Sinclair (30) je standardno lijevo krilo, dok je na drugoj strani standardan James Forrest (27), a zamjene su im Oliver Burke (22) i Mikey Johnston (20).

Poziciju prvog napadača suvereno drži Odsonne Edouard (21), a društvo u napadu će mu najvjerovatnije praviti Leigh Griffiths (28).