Žestoke optužbe
142

Nekadašnja ruska zvijezda: Kupili smo sve utakmice na Svjetskom prvenstvu 2018. godine

N. K.
Detalj s utakmice između Španije i Rusije 2018. godine (Foto: EPA-EFE)
Detalj s utakmice između Španije i Rusije 2018. godine (Foto: EPA-EFE)
Nekadašnji SSSR-ov nogometni reprezentativac i bivša velika nogometna zvijezda Andrej Kančelskis otkrio je da smatra kako je veliki dio Svjetskog prvenstva u Rusiji 2018. godine bio namješten.
Kančelskis je u razgovoru za ruski Match TV progovorio o svom sukobu sa Stanislavom Čerčesovim, inače čovjekom koji je bio selektor ruske reprezentacije između 2016. i 2021. godine.

"Nemam ništa protiv Čerčesova, ali na čemu da mu čestitam? Na tome što smo kupovali utakmice? Da, sve utakmice do one kad smo ispali (protiv Hrvatske u četvrtfinalu) smo kupili. Bili smo domaćini i napravili smo istu stvar kao Južna Koreja i Japan, koji su 'ubili' Italijane sudijskim odlukama. Protiv koga smo igrali? Protiv Urugvaja, koji nas je razbio, i protiv Španaca, koji su igrali neobjašnjivo. Bila je to vrlo čudna utakmica i vjerujte, prava istina o njoj tek će se saznati", rekao je Kančelskis.

Postavio je potom sam pitanje zašto je selektor Španije već idući dan dobio otkaz.

"Mislite li da je španski kralj dolazio bezveze? Vjerujte mi, bio je to poseban dogovor. Španci nisu udarali loptu kako znaju. Igrao sam nogomet, valjda razumijem šta to znači. Gledajte, ako to od vas traži kralj, kako biste vi postupili? Zbog toga nisu pokazali nikakvu inicijativu. Vjerujte mi, uskoro će se puno toga saznati", poručio je.

Podsjetimo, Kančelskis je bio jedan od prvih sovjetskih igrača u historiji koji su se dokazali u inostranstvu, a upečatljivu karijeru imao je u Manchester Unitedu, Evertonu, Fiorentini i Rangersima.