Uzvikivali "Nož, žica, Srebrenica"
0

VIDEO / Navijačima Maribora prijeti kazna do dvije godine zatvora

Piše: E. Isanović
Navijači Maribora prije nekoliko dana su na rukometnoj utakmici između RK Maribor Branik – RK Gradačac demonstrirali primitivizam i fašizam. Kao što je poznato javnosti uzvikivali su "Nož, žica, Srebrenica" i bacili veliku mrlju, ne samo na svoj klub i grad, nego i na cijelu Sloveniju.

O svim dešavanjima oko ovog slučaja informisao nas je nogometni zastupnik iz Ljubljane Saša Ćuk. Naglasio je kako su mediji u ovoj zemlji oštro osudili ispade pristalica Maribora- Viola.

"Iako slove za izuteno problematične navijače, uzvikivanjem parole na rukometnoj utakmici prešli su sve granice. Svi mediji u Sloveniji danas su izvještavali o tom nemilom događaju. U informativnoj emisiji 24 UR POP TV govorili su ugledni ljudi poput bivšeg predsjednika RK Maribor koji je tim navijačima zabranio ulaz na sve utakmice u vrijeme dok je on bio prvi čovjek kluba. Međutim, oni su pravili izgrede i prije ovoga. Recimo, u septembru 2010. godine su na stadionu Stožice, u glavnom slovenskom gradu, napravili veliku štetu. Lomili su stolice, razbijali automobile i trgovina. Čak su demolirali i jedan dio grada", kaže Ćuk za Sarajevo-x.com i ističe da ne razumije kako se u jednom sportskom gradu mogu uzvikivati takve uvrede.

"No, sada će ih zaboljiti glava. Policija je pokrenula krivični postupak i prijeti im do dvije godine zatvora. Nakon posljednjeg ispada ozbiljno će se pozabaviti s njima", zaključio je Ćuk.

Pogledajte u videu incident koji se desio u septembru 2010. godine na stadionu Stožice.