"Zlatni ljiljan"
791

Navijači Željezničara posjetili spomen-obilježje Dževada Begića Đilde

Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Predstavnici navijača Željezničara obišli su spomen-obilježje Dževada Begića Đilde čime su odali počast nekadašnjem vođi navijača Plavih te dobitniku priznanja ''Zlatni ljiljan' koji je prije 25 godina dao život za odbranu Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Đilda je 11. jula 1992. godine ubijen hicem iz snajpera u sarajevskom naselju Pofalići, u toku akcije spašavanja ranjene žene.

"On je među prvim dobio priznanje 'Zlatnog ljiljana'. Mnogi njegovi saborci su svjedoci hrabrim djelima koja je počinio u odbrani svog grada", rekao je na današnjoj komemoraciji Đildin brat Halil Begić.

U decembru 1992. u borbama na brdu Žuč poginuo je i drugi od braće Begić - Izet, čiji život je također ugasio snajper.

Po njima dvojici ulica u sarajevskom naselju Koševsko Brdo dobila je naziv "Braće Begić".

U trenutku pogibije Đilda je imao 26 godina. Bio je toliko hrabar da priče o njegovim podvizima ostavljaju bez daha. Ljudskost i hrabrost bez granica bile su osobine čovjeka koji je živio za grad Sarajevo koji je branio gdje je god trebalo. Sudbina je htjela da pogine u neposrednoj blizini Grbavice za koju je živio. Posthumno je dobio priznanje Zlatni ljiljan.

Navijači Željezničara su i ove godine, kao i ranijih godina, posjetili spomen-obilježje Đilde i na taj način obilježili njegovu godišnjicu, a na pomoćnom terenu na Grbavici godinama se održava turnir u čast ovog heroja.