|

Prošlo je 25 godina otkako nas je napustio Dževad Begić Đilda

Prošlo je 25 godina otkako nas je napustio Dževad Begić Đilda
162
Piše: Edin Isanović
11.7.2017. u 08:00
21
komentara
162

dijeljenja
1/4
2/4
3/4
4/4
Dževad Begić Đilda, nekadašnji vođa navijača Željezničara, poginuo je prije 25 godina od snajperskog hica.
Kobnog jedanaestog julskog dana 1992. godine ranjeno je nekoliko civila nadomak raskrsnice u sarajevskom naselju Pofalići. Čim je čuo vapaje za pomoć, Dževad je rekao "idemo". Đilda je tada neustrašivo iskočio iz automobila kako bi pomogao ranjenoj ženi. Želio se obračunati sa skrivenim neprijateljem.

Automobil u kojem je bio zasut je mecima još dok je prilazio povrijeđenima. Đildini bližnji sjećaju se da je uvijek govorio: "Ako treba ginuti, samo da nije od snajpera. Neka to bude muški". No, snajperski metak iz zasjede zauvijek je prekinuo njegov život. Za njega mnogi kažu da je bio ''najveći sarajevski borac''.

U trenutku pogibije imao je 26 godina. Bio je toliko hrabar da priče o njegovim podvizima ostavljaju bez daha. Ljudskost i hrabrost bez granica bile su osobine čovjeka koji je živio za grad Sarajevo koji je branio gdje je god trebalo. Sudbina je htjela da pogine u neposrednoj blizini Grbavice za koju je živio. Posthumno je dobio priznanje Zlatni ljiljan.

"Đilda je poginuo u neposrednoj blizini Grbavice za koju je živio. Prvi je posthumno dobio priznanje Zlatni ljiljan. Bio je krupan čovjek, nije mogao ući na vrata. No, nikada nije dopustio maltretiranje nekoga ko je bio slabiji od ostalih. Vjerujte da se nikoga nije bojao, a trčao je svakome da pomogne. Bio je ljudina. Često je govorio da bi mu bilo žao da pogine od snajpera, jer je to za njega bilo podmuklo. I onda snajperski hitac prekine jedinu pravu vrijednost – život", kazao je u jednom od intervjua za Klix.ba Halil Lilo Begić, Đildin brat.

I Đildin brat Izet poginuo je u decembru 1992. godine. Kao i Dževad, od snajperskog hica. Pogođen je gotovo u isto mjesto, skoro u isto vrijeme, razlika je bila možda desetak minuta. Bila je subota, isti dan kada je stradao i Đilda. Sve je bilo kao preslikano. Po njima dvojici ulica u sarajevskom naselju Koševsko Brdo zove se – Braće Begić.

Dokumentarac "Legenda s juga" o Dževadu Begiću prikazan je prije nekoliko godina na Sarajevo Film Festivalu. Film govori o otvorenoj, čistoj i poštenoj ljubavi prema svom klubu i fudbalu, o ljubavi prema životu. Režiser filma je Nedim Karalić, direktori fotografije Adis Kršo i Gorčin Zec, producent Hamdija Karalić, a rađen je u produkciji Sarajevske filmske akademije.

Za kraj treba dodati da Udruženje navijača FK Željezničar svake godine organizuje nogometni turnir u znak sjećanja na nekadašnjeg vođu.
Prijavi grešku


Komentari (21)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...