Donesena konačna odluka
0

Navijači FK Sarajevo neće ići na gradski derbi

Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/fotoservis
Foto: Feđa Krvavac/fotoservis
Baš kao što su i najavili, najvatreniji navijači FK Sarajevo okupljeni u Udruženju navijača FKS i Bordo prijatelji neće prisustvovati gradskom derbiju protiv FK Željezničar koji će biti odigran u nedjelju na stadionu Grbavica, sa početkom u 17 sati, odluka je koja je donesena nakon sastanka navijača i Uprave "bordo" tima.

Danas je održan sastanak uprava dva kluba i predstavnika MUP-a KS na kojem je iznesen zahtjev najvatrenijih navijača za dodatnim prostorom na sjevernoj tribini.

Čelnici Željezničara odbili su takav zahtjev rekavši da je sigurnosni plan za utakmicu već napravljen i da se sada ne može mijenjati. Kako saznajemo, predsjednik FK Sarajevo Zijad Blekić je na sastanku ponudio da troškove uklanjanja stolica sa dijela sjeverne tribine stadiona Grbavica snosi FK Sarajevo, što je odbijeno.

Sportski direktor NK Željezničara je na odluku bojkota derbija koju su najavili navijači Sarajeva izjavio da "zaista ne vidi razlog zašto navijači Sarajeva ne žele doći na utakmicu".

"Ponudili smo isti broj mjesta i karata kao i prošle godine. Jedina razlika je to što će dio navijača sa sjeverne tribine u odnosu na prošli derbi biti premješten na istočnu tribinu iz sigurnosnih razloga. Napominjem da smo uložili velika materijalna sredstva kako bi potpuno odvojili navijače Sarajeva i Željezničara i sprečili ubacivanje pirotehnike i drugih predmeta u teren. Učinili smo sve da obezbijedimo dovoljan broj karata i da se gosti osjećaju potpuno sigurno. Žao mi je što navijači Sarajeva neće prisustvovati derbiju", izjavio je za Sarajevo-x Dželaludin Muharemović.

Navijači FK Sarajevo kao glavni razlog navode nerazumijevanje uprave tima sa Grbavice za njihove zahtjeve i napominju da je odluka o bojkotu utakmice konačna i da je neće promijeniti ni eventualni ustupci uprave tima sa Grbavice.

"Fudbalski klub Sarajevo u potpunosti razumije i podržava odluku naše najveće navijačke skupine da bojkotuje prisustvo utakmici Željezničar - Sarajevo, koja se igra u nedjelju. Članovi naše Uprave lično su se uvjerili u mizerne uslove koji su našim navijačima ponuđeni za praćenje utakmice na stadionu Grbavica, a koji ne udovoljavaju ni elementarnim standardima bezbjednosti niti udobnosti", saopšteno je iz FK Sarajevo.

Kako saznajemo iz FK Sarajevo, za sve navijače "bordo" tima bit će organizovano gledanje utakmice na sjevernoj tribini, gdje će biti postavljen LED display.

Kako su naveli iz kluba sa Koševa, kapije će biti otvorene u 16 sati, a karta će koštati 3 KM. Osim najvatrenijih navijača, na sjevernu tribinu stadiona Koševo doći će i članovi Uprave FK Sarajevo.

"Fudbalski klub Sarajevo poziva pripadnike naših navijačkih skupina, kao i sve svoje navijače, da utakmicu Željezničar - Sarajevo zajednički pratimo u direktnom TV prenosu. Klub organizuje okupljanje i gledanje utakmice na velikom displayu na stadionu Koševo, sjeverna tribina", poziv je Uprave FK Sarajevo navijačima i simpatizerima "bordo" tima.