{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Navijači Sarajeva najavljuju bojkot gradskog derbija na Grbavici"

S
21.10.2010. u 22:01
0
104
"Navijači Sarajeva najavljuju bojkot gradskog derbija na Grbavici"
0
"Navijači Sarajeva najavljuju bojkot gradskog derbija na Grbavici"
Foto: Arhiv/Fotoservis
Nakon informacije iz FK Željezničar da je za navijače FK Sarajevo predviđeno ukupno 3.000 karata za istočnu i sjevernu tribinu stadiona Grbavica, Udruženje navijača FK Sarajevo (UNFKS) izdalo je saopštenje u kojem obaviještavaju javnost o mogućem bojkotu nadolazećeg gradskog derbija.
UNFKS u svom saopštenju navodi da iobičajeni gostujući sektor na sjevernoj tribini stadiona Grbavica, na kojem su inače smješteni svi gostujući navijači nije predviđen za broj od 1.500 ljudi, niti u istom postoje adekvatni uslovi za prijem istih.

"Također, predviđena tribina istok je neuslovna i u potpuno ruševnom stanju i kao takva je inače zatvorena za gledaoce, te bi smještajem predviđenog broja navijača na tu tribinu, došlo do ugrožavanja, kako njihove bezbjednosti, tako i bezbjednosti ostalih učesnika derbija", navode iz UNFKS-a.

Iz Udruženja ističu da bi smještajem navijača na taj prostor isti utakmicu pratili u nehumanim uslovima, nedostojnim sportskog događaja, pogotovo spektakla kakav je sarajevski gradski derbi.

"Svjedoci smo dešavanja koja su se odigrala na prethodnom derbiju sarajevskih rivala igranom na Grbavici, te mnoštva intervencija ekipa Hitne pomoći na navedenom dijelu stadiona, a koji su prouzrokovane nedostatkom prostora i prenatrpanošću navijača", stoji u saopštenju UNFKS-a.

Dalje se navodi da se stadion Grbavica ne može kapacitetom niti infrastrukturom porediti sa stadionom Asim Ferhatović Hase, ali se ne UNFKS ne može oteti dojmu da je uprava Željezničara mogla i morala u mnogome bolje organizovati prijem i smještaj gostujućih navijača, a sve u cilju očuvanja duha jedinog istinskog bh. derbija.

"I pored navedenih činjenica, uprava Željezničara za predstojeći derbi donosi odluku da se gostujući sektor smanji za trećinu prostora koji nam je bio dodijeljen na prošlogodišnjem derbiju", saopštili su iz UNFKS-a.

Iz UNFKS-a su pozvali sve navijače FK Sarajevo da predstojeći derbi bojkotoju u smislu prisustva na stadionu Grbavica.

"Bojkot će biti zvaničan ukoliko na sutrašnjem sastanaku uprava klubova i nadležnih institucija bude potvrđena odluka o broju karata i raspodjeli prostora koji je predviđen za gostujuće navijače bude konačna", navodi se u saopštenju.

UNFKS je apelovalo na upravu FK Željezničar i sve ostale relevantne faktore koji su uključeni u ovu situaciju, da još preispitaju odluku, koja ukoliko ostane kakva i jeste, ima za posljedicu uništavanje institucije gradskog derbija, decenija istorije sportskog i navijačkog rivaliteta naša dva najveća kluba.

"Imajući u vidu navedeno, nadamo se da će uprava Željezničara, kao jedina odgovorna za cjelokupnu situaciju, imati razumijevanja i želje da se draž sarajevskog derbija očuva na najbolji mogući način", poručili su najvatreniji navijači FK Sarajevo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni izborom selektora nogometne reprezentacije BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: