Oštar start
0

Naša "dobra, loša" jesen i pakleno fudbalsko proljeće

Piše: Bakir Tiro
Da li se ove jeseni igrao bolji (čitaj regularniji) fudbal u Premijer ligi Bosne i Hercegovine?! Mnogi će reći da jeste, zbog toga što su gosti statistički bili nešto uspješniji nego ranijih polusezona.

U 120 utakmica, odnosno 10.800 minuta igre jesenjeg dijela šampionata postignuto je 295 golova. U prosjeku 19,6 po kolu ili 2,45 po utakmici. Nije loše!

Zvorničani najnekorektniji

Najefikasniji bili su igrači Širokog Brijega. Tim koji je polusezonu završio na četvrtoj poziciji postigao je 33 gola, dok su fudbaleri pretposljednje Drina najmanje pogađali protivničke mreže. Svega, 12 puta!

Najviše golova primio je "fenjeraš" Velež (29), a Borac najmanje. Samo osam puta kapitulirao je golman Asmir Avdukić. Za svaku pohvalu. Čestitke za partije poslije pola prvenstvene trke zaslužuje i Rusmir Fajić. Napadač Travnika prvi je strijelac lige sa devet golova.

Kada smo kod hvalospjeva posebni pripadaju, opet Borcu, ali i Zrinjskom, Budućnosti, te Olimpicu. Njihovi fudbaleri u po 15 mečeva nisu dobili niti jedan crveni karton. Sudije su u 33 navrata igračima pokazivali "raniji put u svlačionice". Najnekorektniji tim jeseni bio je Drina sa čak pet crvenih kartona. Dakle, u prosjeku svaki treći susret Zvorničani završavali su brojčano deficitarni na terenu.

Zrinjski je bio sušta suprotnost od Drine. Mostarci su jesenji šampioni fair-playa. Osim što nisu dobili niti jedan crveni karton, najmanje puta zaradili su i žute (19). Od 637 javnih opomena dobijenih od "ljudi u crnom" najviše ih se našlo na kontu gradačačke Zvijezde (53).

Otkako je Banjaluka postala

U svakom slučaju ove jeseni najviše razloga za slavlje imali su u Banjaluci. Ekipa trenera Vlade Jagodića sa deset pobjeda, tri remija i samo dva poraza, uz gol razliku 21:8, "prošetala" se takmičenjem i sa pet bodova prednosti nad drugim Željezničarom i trećim Sarajevom dočekuju fudbalsko proljeće u BiH. Dovoljno za titulu?

Borac je zaista igrao odlično. Stvari u klubu polako se slažu. Obnovljen je gradski stadion i sve ukazuje da su Banjalučani na putu stvaranja respektabilnog kluba koji bi u narednim godinama i u Evropi mogao igrati zapaženiju ulogu.

Sve konce igre u Borcu vuče medijski magnat Željko Kopanja. Od kako je zasukao rukave i odlučio sa saradnicima preuzeti kontrolu i nad banjalučkim ponosom, konačno, sunce je ogrijalo i nekadašnjeg osvajača Kupa bivše SFRJ i aktuelnog osvajača Kupa BiH. Najvažnije, novca ne fali. Borac ima značajnu finansijsku podršku i od grada Banjaluke i Vlade RS. Od kako je Banjaluka postala (možda i boljeg Borca nije imala)...

Je l' Sarajevo gdje je nekad bilo?

Podrška lokalne, ali i šire društvene zajednice rijetko je gdje kao u Banjaluci. I zbog toga je Borac favorit u ovom šampionatu.

Željezničar je shodno ne baš idealnoj situaciji u klubu imao izvanrednu polusezonu. Tim sa Grbavice jesenji je viceprvak, ali i polufinalista Kupa BiH. Očito, rezultat drži mnoge stvari gurnute pod tepih u popularno zvanoj Dolini ćupova?!

I simpatizeri Sarajeva, nakon svega što se dešavalo u njihovom klubu u finišu polusezone (ostavke predsjednika Zijada Blekića i većeg dijela Uprave), mogli bi donekle biti zadovoljni plasmanom na tabeli. No, to je sve sa čime bi se na Koševu mogli zadovoljiti. Sve ostalo u bh. "renomiranom" klubu ne funkcionira kako bi trebalo. Igrači kažu da su na prosjačkom štapu. Ne dođe li ove zime do radikalnih promjena, FK Sarajevo ne bi trebao računati da može do novog šampionskog pehara. Ustvari, ako bi to pošlo za rukom Mirzi Varešanoviću i igračima napravili bi istinski podvig. Ma, kakav podvih?! Bilo bi to novo svjetsko čudo!

Je l' (fudbalsko) Sarajevo gdje je nekad bilo? Da, ali u snovima i to samo najvećih optimista!

Čudna jada od Mostara grada

I pored laskave titule za fair-play koja je otišla u njihov grad najveće razočarenje dosadašnjeg dijela sezone stanuje u Mostaru.

Velež je opet na dnu tabele sa velikim izgledima da ponovo preseli u niži rang takmičenja. Poređenja radi, ako je situacija u Sarajevu i Želji loša, u Veležu je katastrofa. Besparica, nekvalitetan igrački kadar, još lošija Uprava (ako je uopće ima), bojkot najvjernijih navijača. Dovoljno razloga da svi koji vole fudbal strepe za sudbinu, sada već nekada davno, velikog Veleža.

Pod ruku sa susjedima i najljućim rivalima krenuo je i Zrinjski. Do skora ekipa iz vrha bh. fudbala na proljeće borit će se za opstanak. Cijena korektnosti u nekorektnoj ligi? Kako god. Čudna jada od Mostara grada!

U Zenici i dalje sanjaju "evropski Čelik". Misiju nije ispunio ni trener Abdulah Ibraković koji se mora zadovoljiti zimovanjem sa 11. mjestu. I u Tuzli su strahovali za opstanak sve dok Denis Sadiković na klupi nije zamijenio Vlatka Glavaš. Preporodio je ekipu i sa sedmog mjesta na Tušnju sada lakše dišu.

Šampioni, reformatori, spasitelji?!

Ipak, da ne zaboravimo. Sve analize, statistike, slavlja i razočarenja, dobre i loše strane Premijer lige BiH, 1. aprila 2011. godine mogle bi se raspršiti kao kula od karata. Za one najmanje upućene. Ne, to nije unaprijed smišljena "prvoaprilska šala". Ako N/FS BiH ne prihvati zadate reforme FIFA i UEFA do 31. marta naredne godine (jedan predsjednik, itd...) uslijedit će suspenzija naših klubova i reprezentacija iz Evrope. Do sada, promjenu Statuta N/FS BiH po svaku cijenu odbijali su iz FS RS, što bi moglo biti pogubno za fudbal u cijeloj državi.

Radi toga. Vruć krompir nije samo u rukama čelnika N/FS BiH. Može li Borac biti novi šampion BiH, a Kopanja i saradnici historijski reformatori, odnosno spasitelji bh. fudbala? Vrijeme će pokazati?! Kazaljka nemilosrdno otkucava na našem satu!