Oštar start
0

Samo sloga Savez "spašava"?

Piše: Bakir Tiro
Blokiraj, ospori, opstruiraj, njihov je životni moto. U Bosni i Hercegovini, nerijetko, najbolje prolaze separatisti! Sve u svrhu političke vrhuške, koja podobne nagrađuje funkcijama.

I u našem fudbalu je tako. Ko to kaže? Svako ko poznaje zbilju i odnose u Nogometnom/Fudbalskom savezu BiH.

Ko to laže? Pa, mnogi. Godinama, pogotovo, u pregovorima sa predstavnicima FIFA i UEFA.

Nepravedan "fudbalski Dayton"

Međutim, kao što i ptice na grani znaju, pregovora sa FIFA-om i UEFA-om više nema. Na stolu je ponuda "uzmi ili ostavi". Fudbalske reforme, odnosno jedan predsjednik N/FS BiH do 31. marta, ili smo od 1. aprila izbrisani sa karte svijeta. Ne, to nije prvoaprilska šala, već ozbiljna ultimativna prijetnja Izvršnih komiteta FIFA i UEFA.

Vremena za pobjedu na fudbalskom terenu BiH, gdje su sudije aktuelni politički lideri, sve je manje. No, možda se rješenje nazire, barem kako bi izbjegli najgore. A to je automatsko izbacivanje naših reprezentacija i klubova iz ino takmičenja. Obustavu transfera iz i u BiH. Zamrzavanje svake vrste pomoći UEFA i FIFA, a koje život znače za egzistenciju našeg fudbala.

Suspenzija, koliko god trajala, imala bi nesagledive posljedice za N/FS BiH. Neminovno, problemi bi se prenijeli i na klubove, te bi se u bh. fudbalu sve srušilo kao kula od karata...

Da, spomenuh rješenje. Nepravedno, kao Dayton. Ko će profitirati? Pogađate?! Separatisti i kočničari prosperiteta fudbalske mladosti i iz vlastitog naroda. Ah, da. Kao da je njih briga za prosperitet. Bitne su im funkcije.

Kompromis, ako će biti kako ja kažem

Posljednjih dana špekulira se da bi predstavnici Fudbalskog saveza Republike Srpske mogli popustiti i prihvatiti ukidanje rotacije u Predsjedništvu N/FS BiH. Očito, shvatili su da su im iz UEFA-e i FIFA-e vezali omču oko vrata. Mudraci u Banjoj Luci skontaše da izlaza nemaju. Zbog toga vruć krompir brže-bolje prebacili su na domaći teren. Zauzvrat, za promjenu mišljenja traže da njihov čovjek, Mile Kovačević, bude prvi predsjednik N/FS BiH u četverogodišnjem mandatu.

U dezorijentiranoj Federaciji, sudeći prema prvim reakcijama, pristaju na "kompromis". Zamisli, kompromis? "Hoću, ali ako će biti kako ja kažem?!"

Zašto bi baš Kovačević bio prvi predsjednik? Da, shvatam. Da bi izbjegli najgore! OK, ali?

U Federaciji živi 70 posto stanovništva, u Premijer ligi BiH je 11 od 16 klubova iz Federacije. Po kojem osnovu prvi predsjednik N/FS BiH mora biti iz RS? Zato što iz RS ucjenjuju u svim segmentima života da bi im na koncu pripale ključne funkcije. Zar ne?

Taktika im je providna. Kako god, separatizam je njihov instrument pod kojim žele "pokupiti kajmak" i u fudbalu. Ako bi Kovačević postao predsjednik N/FS BiH, FS RS držao bi dvije ključne funkcije u državnom Savezu. Predsjednički ured i odjel za finansije N/FS BiH, kojim vlada Momir Tošić, bile bi pod direktnom kontrolom Dodikove fudbalske politike.

Dakle, njihova poruka "partnerima" u fudbalu BiH je jasna: samo sloga Savez "spašava" (od suspenzije)?!