Oštar start
0

Koga se prepala fudbalska mafija u BiH?!

Piše: Bakir Tiro
U moru problema, tačnije skandala i afera, ima i pozitivnih stvari u našem fudbalu. Vjerovali ili ne, počele su se dešavati u ozloglašenoj Premijer ligi Bosne i Hercegovine.

Ako se po jutru dan poznaje, ova sezona mogla bi biti prekretnica ka boljim danima u našem klupskom fudbalu. Domaći šampionat u svojih dosadašnjih osam kola vratio je nadu da bi, za razliku od svih prethodnih godina, konačno, u ovoj mogao biti regularniji.

Statistika ohrabruje

Da se na stadionima u BiH igra poštenije nego na startu ranijih sezona, najbolji pokazatelj je statistika. U osam takmičarskih krugova odigrane su 64 utakmice. Uz 37 pobjeda domaćina, gosti su ostvarili 16, a 11 mečeva završeno je neriješenim rezultatom.

Konkretno, kao nikada od implementacije bh. prvenstva, na cijeli državni teritorij procent uspješnosti gostiju podigao se na fantastičnih 40 posto. Poređenja radi, nakon trećine ligaškog karavana do sada nikada nije prelazio 30 posto. Skeptici će reći puka slučajnost. Možda.

Međutim, u prvih osam kola zaista bilo je dobrih utakmica u kojima je viđeno mnogo lijepih poteza, golova.

Osvrnemo li se na susrete u prvim ligama Hrvatske i Srbije, razlika u odnosu na kvalitet fudbala u BiH nije tolika, koliko je bila izražena u prošlim godinama.

Pravna država pokazala zube

A, sada? Nažalost, opet o još uvijek neizbježno "ružnim" stvarima u gotovo svim segmentima bh. fudbala. Organizacijski još smo daleko iza prvenstava susjeda. Zna se ko su krivci. Organizatori takmičenja - čelnici N/FS BiH! Nesposobnjakovići godinama nisu u stanju pronaći sponzora lige. O ostalim "detaljima" do ove sezone nerijetko korumpiranog upravljanja takmičenjem da i ne govorimo.

U N/FS BiH protive se formiranju udruženja premijerligaša, sudija, trenera, jer bi tako izgubili kontrolu nad novčanim tokovima u Premijer ligi. Istina, i u klubovima su inferiorni po pitanju međusobne saradnje, formiranja institucija koje bi šampionat izvukle iz kandži "savezovih grabežljivaca". Za sve loše iz prošlih sezona imali su alibij, pa nisu bili na direktnom udaru gnjeva javnosti. Prstom su upirali u N/FS BiH. Uostalom, pojedini čelnici bh. klubova u najužem su rukovodstvu Saveza. Zbog toga teško da neko može odmotati zamršeno klupko.

Nevinih nije bilo. Nema ih ni danas.

Međutim, očito su se mnogi fudbalski mafijaši diljem zemlje prepali brojnih istraga u Evropi i krim inspektora koji kucaja i na vrata BiH. Pravna država posljednjih mjeseci pokazala je zube na daleko krupnijim ribama od "fudbalskih varalica".

I nikada realizirane prijetnje iz SIPA-e i Tužilaštva BiH o istragama u fudbalu, ako ništa, djelovale su preventivno.

Do kada? Nadati se...