Poziv mu promijenio život
0

Najnevjerovatnija priča Eura: Igrao za 225 eura i istovremeno konobarisao, sada će nastupati u Njemačkoj

E. K.
Vernon de Marco Morlacchi (Foto: Twitter)
Vernon de Marco Morlacchi (Foto: Twitter)
Jedna od najnevjerovatnijih priča Evropskog prvenstva 2024. godine u Njemačkoj je vezana za reprezentaciju Slovačke.

Vernon de Marco Morlacchi je 31-godišnji Argentinac koji može igrati na pozicijama stopera i lijevog beka, a na Euru će predstavljati selekciju Slovačke.

Ono što je posebno upečatljivo jeste put koji je prošao kako bi ostvario nogometne snove i došao u situaciju da igra na Euru.

Njegova porodica je pobjegla iz Argentine 2001. godine nakon "Argentinske velike depresije" te je prešla prvo u Austriju, a potom i Španiju.

U Austriji je počeo svoju "ljubavnu vezu" s nogometom iako je prvo trenirao košarku, no odlučio je da će se u budućnosti baviti samo nogometom.

"Otišao sam iz Argentine kada sam imao deset godina i nogomet sam počeo igrati sa 12 godina, prije toga sam trenirao košarku", priznao je on za "Doble Amarilla".

Njegov život na Mallorci nije bio lagan, igrao je amaterski nogomet u CE Constancia gdje je zarađivao svega 225 eura mjesečno.

"Bio sam aktivan u španskoj četvrtoj ligi i plata je bila mizerna. Zarađivao sam 225 eura mjesečno i jedva sam mogao da pokrijem putne troškove", istakao je Vernon koji je potom počeo da kombinuje nogomet sa drugim poslovima.

"Želio sam da živim sam i počeo sam da radim kao konobar u hotelu. Čak sam razmišljao da napustim nogomet", dodao je.

Ipak, 2012. godine se desila prekretnica u njegovom životu budući da je tada primio poziv koji mu je promijenio život.

"Bila je srijeda oko 23:00 sata, bio sam u kinu s prijateljima i moj agent me nazvao da vidi da li želim da okušam sreću u drugoj ligi Slovačke. Morao sam da pogledam kartu svijeta da pronađem Slovačku", prisjetio se svojih početaka.

I nakon potpisa za Zemplin Michalovce, sve je krenulo u pravom smjeru pa je 2015. godine promovisan u viši rang, a godinu poslije je potpisao za velikana Slovan iz Bratislave.

Uslijedio je odlazak 2017. godine u Lech Poznan da bi se četiri godine kasnije vratio u Slovan i dobio slovačko državljanstvo.

Debitovao je za reprezentaciju Slovačke i postigao gol na debiju protiv Malte gdje su slavili rezultatom 6:0.

"Bio je to nevjerovatan trenutak. Odmah nakon gola nisam ni vjerovao, mislio sam da sanjam. Sretan sam što smo pobijedili, ali i zbog debija za reprezentaciju. Mnogo puta sam sanjao o ovom trenutku i konačno se ostvario", priznao je Vernon nakon debija.

Njegov život se promijenio iz korijena, a sada igra za Hattu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i sprema se za prvi nastup na Euru.

"Ponosan sam što sam došao ovdje pogotovo kada vidim kroz šta sam sve prošao, posebno kada sam igrao u Michalovcu", dodao je on za kraj.

Ugovor sa aktuelnim klubom će mu isteći nakon Eura u Njemačkoj, a dosad je za reprezentaciju Slovačke odigrao deset utakmica i postigao gol.