Nogomet
23

Na koje mlade nogometaše selektor Sušić treba obratiti pažnju?

Piše: Edin Isanović
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Od osnivanja krovne kuće bh. nogometa širom svijeta tražili su se igrači bh. korijena koji bi bili od pomoći. Kasnije su neki od njih kroz reprezentativnu karijeru stvorili nogometno ime, dok su pojedinci, ipak, bili samo prolaznici. Gledajući aktuelni sastav Zmajeva može se zaključiti da je veliki broj nogometaša koji igraju za naš nacionalni tim rođen van granica BiH.

Inače, do sada je BiH izgubila mnogo nogometaša koji su rođeni na tlu BiH ili su na bilo koji drugi način mogli igrati za nas, ali su se iz nekih razloga (da li zbog svog stava ili pasivnosti ljudi iz NSBiH) odlučili da to ne učine.

Nakon Mundijala od reprezentacije se oprostio Senijad Ibričić, a nije isključeno da još neki igrači koji su sa državnim timom bili na SP-u neće više igrati za BiH. Sve sugerira da je najpopularnijoj bh. reprezentaciji potrebno novih imena za predstojeće kvalifikacije za plasman na kontinentalnu nogometnu smotru koja će se 2016. godine održati u Francuskoj. U nastavku teksta donosimo imena nekoliko nogometaša koji su potencijalni reprezentativci naše zemlje. Neki do njih mogli bi biti i buduće zvijezde.

Sanjin Prcić (Sochaux)

Nogometaš Sochauxa igrao je za mlađe selekcije BiH. Napadač francuskog kluba izuzetno je opasan za protivničke odbrane. Prodoran je, sjajnog udarca i asistencija. Iako je imao nesuglasica sa selektorom bh. tima Safetom Sušićem, vjerujemo da će u budućnosti dobiti priliku da se nametne. Ima 21 godinu i bh. timu može biti od velike koristi. U Sochaux ga je doveo Mehmed Baždarević koji je u nedavnom intervjuu za naš portal istakao kako Prcić ima reprezentativni kvalitet. Brzo je reagovao popularni Pape koji je najavio da će nadarenog Sanjina vjerovatno pozvati u državni tim.

Dino Arslanagić (Standard)

Arslanagić je standardan u belgijskom Standardu. Igra na stoperskoj poziciji i ima 21 godinu. Snažan, brz, neprelazan. Rođen je u Beligiji i nastupao je za mlađe selekcije ove zemlje. Ipak, nije isključeno da bi u seniorskoj selekciji nastupao za BiH. Premda nema sve potrebne papire za nastup u dresu Zmajeva vjerujemo kako bi se to brzo riješilo.

Dino bi bio novi veliki dobitak NSBiH nakon Medunjanina, Mujdže, Pjanića, Hajrović, Hadžića, Bičakčića, Kolašinca... igrače koji su u mlađim selekcijama igrali za druge reprezentacije, ali su kasnije izabrali BiH.

Mario Vrančić (Paderborn)

Vrančić je proglašen za najboljeg veznjaka 2. Bundeslige u prošloj sezoni. Njegov tim Paderborn izborio je nastup u elitnom rangu njemačkog nogometa. Vrančića krasi jednostavna igra, potkovana tačnim dodavanjima. Ima precizan udarac i često zna pogoditi suparničku mrežu. Čelnici NSBiH već su stupili u kontakt sa ovim nogometašem koji je, kao i Kolašinac, ranije igrao za mlađe njemačke selekcije. U Ministarstvu civilnih poslova BiH pokrenuta je inicijativa za promjenu državljanstva. Sve bi trebalo biti gotovo za nekoliko mjeseci. Dolaskom 25-godišnjeg Vrančića u bh. tim pojačat će se konkurencija u veznom redu.

Andrej Modić (Milan)

Modić je dragulj bh. nogometa. Ovaj supertalentirani nogometaš debitovao je 16. jula ove godine za prvi tim Milana kada su u prijateljskom susretu pobijedili Renatu rezultatom 2:0. U igru je ušao u 20. minuti umjesto Piccinocchija. Aktuelni starteg Filippo Inzaghi trenirao ga je u juniorima i nije isključeno da će u pojedinim mečevima Andrej dobivati šansu. Inače, Modić je u martu napunio 18 godina. Za juniorsku bh. selekciju odigrao je tri utakmice, dok je za mladu reprezentaciju debitovao u prijateljskom okršaju protiv Poljske. Iako će neki reći da je mlad za seniorski tim, selektor Sušić trebao bih mu možda pružiti priliku u nekoj prijateljskoj utakmici. Bez dvojbe, pred Modićem je svijetla budućnost.

Osim nabrojanih nogometaša svoju će šansu za povratak u reprezentaciju tražiti Zukanović i Zec. Šef državnog tima veće je najavio da računa na novog nogometaša Chieva koji je bio pozvan za nastupe u Brazilu. Kao što je poznato, zbog nedobivanja vize SAD-a nije putovao na pripreme, a kasnije mu je Sušić poručio da neće računati na njega na SP-u.