Nogomet
167

Nije ga pozvao u državni tim: Sušiću je bio potreban Zukanović

Piše: Edin Isanović
Ervin Zukanović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ervin Zukanović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nogometna reprezentacija BiH okupila se danas u Zenici i počela pripreme pred izuzetno važne okršaje sa Velsom i Belgijom u okviru kvalifikacija za odlazak na Evropsko prvenstvo koje će se 2016. godine održati u Francuskoj.
Ervin Zukanović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ervin Zukanović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nakon poraza od Kipra u nastavak kvalifikacionog puta naš državni tim ulazi sa dosta neizvjesnosti. Nogometaši koji nose dres sa državnim grbom nisu u najboljoj formi. To su prezentirali u svojim klubovima.

Dakako, ima nekoliko izuzetaka. Dodatne brige selektoru Safetu Sušiću mogao bi zadati Emir Spahić koji bi se trebao odazvati pozivu (premda i to nije sigurno), ali je njegov nastup pod velikim upitnikom zbog povrede.

Osim toga, popularni Pape imat će glavobolju sa posljednjim bedemom. Zbog povreda lišen je usluga Ermina Bičakčića, Sejada Salihovića i Seada Kolašinca. I pored velikih problema u posljednjoj liniji Sušić se nije odlučio pozvati nogometaša Chieva Ervina Zukanovića koji je bio u udarnoj postavi protiv Milana. Odigrao je vrlo dobru utakmicu. Strateg Eugenio Corini u posljednje vrijeme daje priliku povremenom bh. reprezentativcu u dresu "letećih magaraca".

Inače, Zukanović igra na stoperskoj poziciji, a po potrebi može zauzeti mjesto lijevog beka. Stoga čudi zbog čega selektor nije pozvao igrača koji nastupa u elitnom razredu italijanskog nogometa i koji sigurno, po kvalitetu, zaslužuje poziv. Nekadašnji nogometaš Željezničara pored defanzivnih zadataka nerijetko zna biti strijelac iz slobodnih udaraca.

Iako je Sušić naglašavao da će ga pozvati kada počne igrati za Chievo, to se nije desilo. U ovakvim okolnostima Safetu Sušiću je bio potreban Ervin Zukanović.