Nogomet
0

Na Euru 2020. Brazil, Argentina, Meksiko...?

Totalsport
U UEFA-i su došli do revolucionirane ideje: Evropsko prvenstvo učinit će rivalom FIFA-inom Mundialu.

Vijest je u subotnjem izdanju donio ugledni britanski dnevnik Independent potaknuvši još jednom sve vidljivije razmimoilaženje između Evropske nogometne asocijacije (UEFA) i nadređeno joj Interkontinentalne organizacije (FIFA). Drugim riječima, kako navodi Independent, riječ je o sve većem udaljavanju između Seppa Blattera i Michela Platinija, dvojice vodećih ljudi dvaju organizacija. (Platini u posljednje vrijeme figurira kao sve ozbiljniji protukandidat Švicarcu na predstojećim izborima za FIFA-ina predsjednika.)

Ionako revolucionarnome konceptu turnira, kojem će domaćini biti gradovi diljem Starog kontinenta, dodatnu dimenziju u UEFA-i su nakanili dati pozivnicama najboljim nacionalnim ekipama s drugih kontinenata. Konkretno, Independent navodi da bi UEFA podijelila četiri pozivnice za nastup: Brazilu, Argentini, Meksiku i Japanu.

Format turnira tada će uključivati 24 ekipe, što je samo osam manje od formata Svjetskog prvenstva u FIFA-inoj organizaciji.

"Ideja je još u ranoj fazi, ali nam se čini vrlo izglednom. Južnoamerikanci već godinama na Copa Americu pozivaju reprezentacije izvan matične kontinentalne organizacije, pa zašto to ne bismo učinili i mi", potvrdio je Independentovu reporteru Mihiru Boseu jedan neimenovani Platinijev savjetnik.

Ako zaosta UEFA na svoj turnir dovede spomenute četiri reprezentacije, dobit će takmičenje daleko jače od Svjetskog prvenstva. U tom se slučaju samo po sebi nameće pitanje čemu onda uopće Svjetsko prvenstvo. Ili će se, poput rukometnog, igrati svake dvije godine.