Nogomet
5

Platini želi na EP dovesti i neevropske reprezentacije

FENA
Michel Platini (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Michel Platini (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjednik Evropske nogometne federacije (UEFA) Michel Platini želi pozvati neevropske reprezentacije da učestvuju na budućim evropskim prvenstvima.

"Independent on Sunday" tvrdi da reprezentacije kao što su Brazil, Argentina, Meksiko i Japan mogu biti učesnici evropskih prvenstava već od 2020. godine.

Turnir 2016. godine ugostit će 24 reprezentacije, a pozivanjem neevropskih ekipa UEFA vjeruje da bi mogla napraviti natjecanje koje bi predstaljalo pravog rivala svjetskom prvenstvu, prenio je Eurosport.

U izvještaju "Independenta" navodi se da plan još nije završen, da se čeka na njegovo odobrenje, ali je citirana izjava Platinijevog savjetnika: "Ideja je još u ranoj fazi ali je izvediva. Južnoamerikanci to rade već decenijama, pozivaju reprezentacije iz ostatka svijeta da učestvuju na Copa Americi. Zašto to ne bi mogla Evropa"?

Na Copa Americi od 1993. učestvuju reprezentacije iz ostatka svijeta. Meksiko i Japan su pozvani da učestvuju na narednom takmičenju 2015. u Čileu.

Izvještaj tvrdi da je ova ideja "još jedan znak raskola između Platinija i predsjednika FIFA-e Seppa Blattera".

"Mnogi u FIFA-i govore o smanjivanju snage Evrope, reduciranju broja evropskih reprezentacija na svjetskim prvenstvima (trenutno ih je 13 od ukupno 32), kao i naših predstavnika u izvršnom odboru FIFA-e (osam od 24)", kazao je Platinijev savjetnik.

Platini je spreman da izađe s radikalnom idejom već za evropsko prvenstvo 2020. koje će biti održano u 13 gradova širom kontinenta.

Interesovanje za organizaciju tog prvenstva iskazale su 32 zemlje.