Nogomet
105

Na današnji dan: Beganović u 90. minuti srušio Ferencvaroš i osvojio srca Manijaka

Piše: D. B.
Prije tačno godinu dana Željezničar je napravio veliko iznenađenje te je u prvoj utakmici 2. pretkola Evropske lige mimo svih očekivanja pobijedio mađarski Ferencvaroš na stadionu Groupama Arena u Budimpešti rezultatom 1:0. Heroj trijumfa Plavih bio je Dženis Beganović.

Tadašnji trener FK Željezničar Milomir Odović sjajno je spremio ekipu za nastup u kvalifikacijama Evropske lige. Nakon laganog trijumfa nad malteškim Balzanom, prvo na Malti 2:0, a potom i na Koševu 1:0, došao je red na 2. pretkolo.

Žrijeb nije bio nimalo lagan, Plavi su dobili snažnog, kvalitetnog i finansijski moćnog protivnika s bogatom historijom, a to je mađarski Ferencvaroš predvođen njemačkim trenerom Thomasom Dollom. Malo je onih koji su vjerovali da Plavi mogu proći dalje, navijači i pojedini igrači mađarskog tima su izjavljivali da je Željo samo usputna stanica prihvatajući ulogu apsolutnog favorita, ali su drugačije mišljenje imali Odović i njegovih 18 ratnika.

Ljubitelji nogometa u BiH, posebno navijači FK Željezničar koji su otputovali na gostovanje, nestrpljivo su očekivali prvu utakmicu u Budimpešti na prelijepoj Groupama Areni. Niko nije ni slutio koja će zvijezda najsjajnije zasjati.

Odović je na teren od prve minute poslao Marijana Antolovića, Josipa Kvesića, Aleksandra Kosorića, Kerima Memiju, Riada Bajića, Jovana Blagojevića, Ognjena Đelimća, Amira Hadžiahmetovića, Damira Sadikovića, Jasmina Bogdanovića i Zorana Kokota, dok su na klupi ostali Vedran Kjosevski, Dejan Uzelac, Secouba Diatta, Joco Stokić, Ivan Livaja, Enis Sadiković i Dženis Beganović.

Od prvog sudijskog zvižduka ekipa Ferencvaroša je vršila pritisak, zatresao se i okvir gola Željezničara, dok su Plavi odolijevali napadima i prijetili iz ponekog kontranapada. Ipak prvo poluvrijeme je završeno bez golova.

U drugom poluvremenu je nastavljen pritisak Mađara koji su imali nekoliko odličnih prilika, no, borbenost nogometaša Željezničara im nije dozvoljavala da postignu pogodak. Bližio se kraj utakmice, rezultat 0:0 je bio relativno povoljan za revanš, a navijači su strahovali da bi se u posljednim trenucima susreta moglo dogoditi ono što se mnogo puta događalo u prošlosti bh. klubovima, a to je pogodak protivničke ekipe.

Međutim, dogodilo se potpuno suprotno. Tokom drugog poluvremena su u igru ušli Beganović (53.) i Diatta (86.), dvojac koji je režirao veliki trijumf Plavih. Igrala se 90. minuta kada je Bajić u šesnaestercu uposlio Diattu, udarac Senegalca se odbio do mladog Beganovića, koji je majstorski poput iskusnog napadača i bez imalo respekta "raspalio" po lopti i pogodio malu mrežicu protivničkog gola.

Uslijedio je muk i nevjerica navijača Ferencvaroša i veliko, neizmjerno slavlje igrača Željezničara i popularnih Manijaka. Beganović je utišao kritičare te dokazao svoj potencijal i pravu snagu tadašnjeg Željezničara.

Foto: Damir Hajdarbašić/fkzeljeznicar.ba
Foto: Damir Hajdarbašić/fkzeljeznicar.ba

Lijepa priča je nastavljena u revanšu kada je Željezničar odigrao još bolju, fantastičnu utakmicu i prepotentne Mađare ispratio kući s dva pogotka u mreži.

Nažalost, san Plavih je okončan u narednom pretkolu u susretu sa Standardom iz Liegea. Odovićevi izabranici su eliminisani, ali se ne može osporiti da su odigrali dvije odlične utakmice nakon kojih se mogao steći dojam da su ipak zaslužili više.

Kada je riječ o ekipi koja je srušila Ferencvaroš, trenutno su u taboru Plavih Kosorić, Memija, Blagojević, Kjosevski i Beganović, dok su ostali pronašli nove sredine.

Beganović se portal Klix.ba prisjetio utakmice i svog pogotka.

"Znali smo da nas je čekala teška utakmica s puno trčanja i taktiziranja. Nastupili smo kao tim, zajedno smo dobili tu utakmicu. I danas se naježim svaki put kad pogledam pogodak i naše navijače u Budimpešti, Narednog dana je bio Bajram, sve se poklopilo kao u snu. Pamtit ću to do kraja života. Nadam se da ćemo ponovo obradovati naše navijače i na pravi način predstaviti našu državu", rekao je Beganović.