Nogomet
0

Mušović: Ne smijemo praviti euforiju

FENA
Bosanskohercegovački nogometni stručnjak Džemaludin Mušović zadovoljan je igrom bh. reprezentacije u prijateljskim susretima protiv Obale Slonovače i Meksika.

Navodi da pobjede u ovakvim mečevima podižu atmosferu u ekipi uoči takmičarskih utakmica, ali je upozorio da ne bi smjelo doći do euforije koja bi mogla donijeti suprotan efekt.

"Teško je iz daljine primjećivati neke stvari i davati sugestije. Rezultate u pripremnim utakmicama treba uzeti dosta oprezno da se ne bi stvorila euforija, jer je to isto loše kao i ona druga krajnost, što je bio slučaj s Egiptom. Potrebno je zadržati jednu sredinu, mir i nastaviti u istom tempu", kazao je Mušović za Agenciju FENA.

Za razliku od utakmica u kvalifikacijama gdje je selektor favorizirao sistem igre s dva napadača, u susretima s Obalom Slonovače i Meksikom isprobao je novu formaciju sa samo jednim isturenim napadačem. No, Mušović smatra da se ne treba mnogo opterećivati rasporedom igrača i da napad reprezentacije ne trpi previše zbog toga.

"Previše se o tome priča, a u suštini tu nema velikih promjena. Ako imamo pet igrača u veznoj liniji, s jednim ofanzivnim, to je isto kao da igrate s dva napadača. Ima utakmica i situacija gdje se to može jako dobro iskoristiti, da ekipa djeluje čvrsto s velikim brojem igrača u sredini terena, a da u isto vrijeme ima opasan napad i završnicu. Ovo je interesantan sistem, gdje u startu imate veliki broj igrača na sredini, a ako ti igrači učestvuju u završnici onda imate po tri- četiri igrača koji prate napadača. Svaki od njih može da postigne gol, da se brzo vrati u vezni red", kazao je bivši selektor bh. reprezentacije.

Kada su u pitanju očekivanja od svjetskog prvenstva, Mušović je optimist, ali navodi da eventualni neuspjeh ne treba shvatiti kao tragediju.

"Mora se uzeti u obzir da prvi put učestvujemo na svjetskom prvenstvu i da je sam plasman ustvari već veliki uspjeh. Želio bih samo podvući da ne smijemo ići u dva pravca kada pratimo reprezentaciju, a čemu smo skloni, a to je da je ili sve loše ili dobro, na način koji nije objektivan. Treba pronaći jednu sredinu, procijeniti vrijednost ekipe i njene mogućnosti. Sve što se ostvari je odlično, ali ne treba tragično shvatiti poraz, jer u sportu se ne može sve previdjeti. Ovo svjetsko prvenstvo će sigurno donijeti iznenađenja i siguran sam da se neće sve odvijati onako kako stručnjaci predviđaju. Kada bi se nešto znalo unaprijed, praktično ne bi se trebalo ni igrati", zaključio je Mušović.