{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mušović: Ne smijemo praviti euforiju

F
4.6.2014. u 14:16
0
12
Mušović: Ne smijemo praviti euforiju
0
Mušović: Ne smijemo praviti  euforiju
Bosanskohercegovački nogometni stručnjak Džemaludin Mušović zadovoljan je igrom bh. reprezentacije u prijateljskim susretima protiv Obale Slonovače i Meksika.
Navodi da pobjede u ovakvim mečevima podižu atmosferu u ekipi uoči takmičarskih utakmica, ali je upozorio da ne bi smjelo doći do euforije koja bi mogla donijeti suprotan efekt.

"Teško je iz daljine primjećivati neke stvari i davati sugestije. Rezultate u pripremnim utakmicama treba uzeti dosta oprezno da se ne bi stvorila euforija, jer je to isto loše kao i ona druga krajnost, što je bio slučaj s Egiptom. Potrebno je zadržati jednu sredinu, mir i nastaviti u istom tempu", kazao je Mušović za Agenciju FENA.

Za razliku od utakmica u kvalifikacijama gdje je selektor favorizirao sistem igre s dva napadača, u susretima s Obalom Slonovače i Meksikom isprobao je novu formaciju sa samo jednim isturenim napadačem. No, Mušović smatra da se ne treba mnogo opterećivati rasporedom igrača i da napad reprezentacije ne trpi previše zbog toga.

"Previše se o tome priča, a u suštini tu nema velikih promjena. Ako imamo pet igrača u veznoj liniji, s jednim ofanzivnim, to je isto kao da igrate s dva napadača. Ima utakmica i situacija gdje se to može jako dobro iskoristiti, da ekipa djeluje čvrsto s velikim brojem igrača u sredini terena, a da u isto vrijeme ima opasan napad i završnicu. Ovo je interesantan sistem, gdje u startu imate veliki broj igrača na sredini, a ako ti igrači učestvuju u završnici onda imate po tri- četiri igrača koji prate napadača. Svaki od njih može da postigne gol, da se brzo vrati u vezni red", kazao je bivši selektor bh. reprezentacije.

Kada su u pitanju očekivanja od svjetskog prvenstva, Mušović je optimist, ali navodi da eventualni neuspjeh ne treba shvatiti kao tragediju.

"Mora se uzeti u obzir da prvi put učestvujemo na svjetskom prvenstvu i da je sam plasman ustvari već veliki uspjeh. Želio bih samo podvući da ne smijemo ići u dva pravca kada pratimo reprezentaciju, a čemu smo skloni, a to je da je ili sve loše ili dobro, na način koji nije objektivan. Treba pronaći jednu sredinu, procijeniti vrijednost ekipe i njene mogućnosti. Sve što se ostvari je odlično, ali ne treba tragično shvatiti poraz, jer u sportu se ne može sve previdjeti. Ovo svjetsko prvenstvo će sigurno donijeti iznenađenja i siguran sam da se neće sve odvijati onako kako stručnjaci predviđaju. Kada bi se nešto znalo unaprijed, praktično ne bi se trebalo ni igrati", zaključio je Mušović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ko će osvojiti Evropsko prvenstvo u rukometu
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: