Rezime 11. kola
60

Musemićevo Sarajevo usamljeno na vrhu Premijer lige nakon užasno neefikasnog kola

Piše: K. H.
Minimalna pobjeda Sarajeva u derbiju protiv Širokog Brijega (Foto: D. S./Klix.ba)
Minimalna pobjeda Sarajeva u derbiju protiv Širokog Brijega (Foto: D. S./Klix.ba)
Ekipa Sarajeva iskoristila je kiks Željezničara te se nakon 11 odigranih utakmica u Premijer ligi BiH izdvojila na prvom mjestu, a važnu pobjedu upisala je i ekipa Zrinjskog koja je golom Bilbije porazila Mladost.

U poprilično neefikasnom 11. kolu viđene su čak tri utakmice u kojima nije bilo pogodaka. Prvi su na teren izašli igrači Zvijezde 09 i Radnika, a ekipa koju sada s klupe predvodi Darko Nestrović ni nakon ovog kola nije upisala prvu pobjedu u Premijer ligi.

Zvijezda je bila bolji protivnik od Radnika, domaći su imali konkretnije prilike, ali ipak nisu uspjeli postići pogodak vrijedan tri boda i meč je završen bez pobjedika.

Za razliku od te utakmice, u Gabeli se na meču između GOŠK-a i Čelika vidjela jedna od najlošijih utakmica u ovoj sezoni, a sve vrijedno spomena desilo se u 90. minuti. Prvo je Aleksić imao kolosalnu priliku da donese svojoj ekipi pobjedu, a onda je na drugoj strani Jazvin mogao kazniti GOŠK i donijeti pobjedu Čeliku, no nije bio precizan.

Nakon meča je trener GOŠK-a Feđa Dudić podnio neopozivu ostavku pa je tako prvi trenerski mandat ovog nekadašnjeg nogometaša završen ostavkom s prvom krizom rezultata.

Najefikasniji meč kola odigran je na Tušnju između Tuzla Cityja i Krupe, a Slobodan Starčević upisao je pobjedu protiv bivšeg kluba. Sjajan debi u novom klubu imao je Vojo Ubiparib koji je upisao pogodak i asistenciju, dok je Krupa tek u finišu stigla do utješnog pogotka.

Zrinjski je Pod Bijelim brijegom uz minimalnih 1:0 porazio žilavu Mladost, a heroj Plemića opet je bio Nemanja Bilbija koji je iz slobodnog udarca fantastično pogodio za tri boda aktuelnog prvaka, što je druga uzastopna minimalna pobjeda za Zrinjski poslije pobjede u Bijeljini protiv Radnika.

U derbiju kola Sarajevo je također uz minimalnih 1:0 porazilo Široki Brijeg, a gol vrijedan tri boda postigao je Benjamin Tatar u prvom poluvremenu. Klub s Pecare odigrao je odličnu utakmicu na Koševu, bio je sasvim ravnopravan protivnik Sarajevu, ali je na kraju ipak poražen.

U posljednjem meču 11. kola na Grbavici su se sastali stari rivali Željezničar i Sloboda, a meč je završen bez pogodaka. Plavi su tokom svih 90 minuta izgledali bezidejno, trener Milomir Odović je nakon meča ocijenio igru kao najgoru otkad se vratio na klupu, dok se s druge strane Sloboda još jednom pokazala u odličnom izdanju i sasvim zasluženo su na četvrtom mjestu Premijer lige BiH sa 18 osvojenih bodova.

Prvi strijelac Premijer lige nakon 11. odigranih kola je Nemanja Bilbija koji se izjednačio s Elvirom Koljićem koji je otišao iz Krupe, dok je na drugom mjestu Sulejman Krpić koji ima sedam pogodaka. Tatar je protiv Širokog Brijega postigao šesti pogodak u sezoni.

Svi rezultati 11. kola:

Tuzla City - Krupa 2:1 (gledatelja 500)