Idu na sud
202

MUP KS kaznio Željezničar sa 3.000 KM, Plavi ne žele platiti kaznu

Piše: E. B.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo je kaznilo Fudnalski klub Željezničar sa 3.000 KM zbog propusta u organizaciji utakmice 4. kola Lige za prvaka protiv Fudbalskog kluba Sarajevo.

Podsjetimo, prije vječitog derbija čelnici oba sarajevska kluba su sa čelnicima MUP-a KS imali radni sastanak koji je na kraju rezultirao odustajanjem navijača Sarajeva od dolaska na utakmicu, a MUP KS je dao detaljna uputstva čelnicima Željezničara šta trebaju uraditi kako bi sigurnost posjetilaca na Grbavici bila na visokom nivou.

Željezničar je uradio sve osim dijela koji se odnosio na asfaltiranje površine iza sjeverne tribine koji, kako navode iz tabora Plavih, nisu mogli uraditi jer klub nije investitor izgradnje južne longitudinale.

Zbog toga Željezničar je odbio platiti kaznu MUP-u KS, te je najavio da će sudskim putem i dokazati svoju nevinost.

"FK Željezničar je javnost upoznao sa zahtjevima koje je MUP KS postavio u okviru priprema za odigravanje derbi susreta između FK Željezničar i FK Sarajevo. Iako je FK Željezničar ispoštovao uslove predviđene pisanim aktom MUP-a, (izuzev asfaltiranja južne longitudinale – jer klub nije investitor navedenog projekta) MUP KS je dostavio prekršajni nalog u kojem se konstatuje da Klub nije izvršio sve propisane mjere, te je izrečena novčana kazna u iznosu od 3.000 KM za Klub i 1.000 KM za klupskog komesara za bezbjednost.

Klub nije prihvatio ovakav stav MUP-a KS, te će sudskim putem dokazati da su poduzete sve propisane mjere u smislu osiguranja navedenog derbi susreta, a da zahtjevi MUP-a KS za koje nije nadležan Klub ne mogu biti osnov za kažnjavanje", stoji u saopćenju Željezničara.

Dodajmo i to da je danas i Disciplinska komisija Nogometnog saveza BiH kaznila Željezničar zbog bakljade tokom vječitog derbija sa 4.000 KM.