Nogomet
686

Mulalić vodio prvi trening Plavih: Ko nije spreman da "pogine" za Želju, zalutao je ovdje

Piše: D. B.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Novi šef stručnog štaba FK Željezničar Edis Mulalić predvodio je današnji trening Plavih koji je obavljen na pomoćnom terenu stadiona Grbavica.

Mulalić je funkciju prvog trenera FK Željezničar preuzeo kasno sinoć nakon što je klub sa Grbavice iznenada prekinuo saradnju sa Vladom Čapljićem, trenerom koji je prije tri sedmice naslijedio Milomira Odovića.

Plavi su nakon uvodnih vježbi i trčanja odradili trening u punom intenzitetu. Ono što se može vidjeti na prvi pogled je činjenica da se atmosfera u svlačionici popravila te da vlada odlično raspoloženje.

Prije treninga se novinarima obratio Mulalić koji se hrabro i odlučno suočava sa izazovima koji ga čekaju u vrijeme kada se Željezničar ne može pohvaliti igrom i rezultatima.

"Šta u nogometu znači težak trenutak? Nema idealnog trenutka da se preuzme ekipa. Možda je ovo i dobro na neki način da sada vodim ekipu, jer sam čitav život bio borac. Na muci se poznaju junaci, znam period kad smo imali novac, kad nismo i kad smo se borili za opstanak. Tada se pokaže ko je karakter, a ko ne. Ovo je kruna mog rada, poslije omladinskog pogona, igračke karijere, bio sam kapiten, a onda i pomoćni trener. Ništa u životu nisam dobio džaba i lagano, idemo hrabro", izjavio je Mulalić.

Istakao je da nogomet ne treba komplikovati te da Plavi znaju igrati nogomet.

"Željo ne može zaboraviti igrati lopte. Ljudi su od ovog sporta napravili neku nauku, ali je ovo zapravo najjednostavniji posao na svijetu", rekao je novi šef stručnog štaba FK Željezničar.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Plavi će bespoštednom borbom na terenu vratiti poljuljano povjerenje vjernih navijača.

"Uvijek sam imao korektan odnos s navijačima, jer sam volio klub i borio se do posljednje kapi krvi. U trenerskom poslu pokušavam isto uraditi i prenijeti igračima. Niko nije mađioničar da za pet dana nešto napravi, ali već pokazujemo ozbiljnost odlaskom u Međugorje, gdje na miru možemo raditi. Najbitnije je igračima vratiti samopouzdanje jer je i derbi utakmica koja se igra za tri boda. Svoju viziju ne mogu donijeti za pet dana, ali neke stvari im mogu prenijeti", kazao je Mulalić.

Njegova prva utakmica na klupi Željezničara bit će derbi protiv Sarajeva. Straha u taboru Plavih nema.

"Respektujem Sarajevo i svaku ekipu, ali se ne bojim. Barcelona sutra da dođe, ne interesuje me. Teren će biti 105x68, jedanaest protiv jedanaest, lopta jedna, ocrtani šesnaesterci, pa vidjet ćemo majstore. Ako ulogu favorita ima Sarajevo, hajde da vidimo ko je bolji", jasan je bio nekadašnji igrač Željezničara.

On vjeruje da će navijači u budućnosti znati cijeniti borbenost igrača, ali da njegovi izabranici moraju pokazati i kvalitet.

"Navijači su posebna stvar u derbijima, ali će i oni prepoznati ako smo iskreni u radu. Odigrao sam mnogo utakmica, u nekima sam bio najlošiji na terenu, ali su navijači znali prepoznati da ginem do posljednje kapi krvi. To ćemo pokušati i sada, ali i kvalitet mora doći od izražaja", izjavio je Mulalić.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Na kraju je imao poruku za one koji eventualno ne budu davali sve od sebe na terenu..

"Ko nije spreman da pogine za Želju na terenu, taj je zalutao ovdje", završio je Mulalić.

Plavi će se u poslijepodnevnim satima zaputiti u Međugorje, gdje će se pripremati za derbi protiv Sarajeva koji se u nedjelju igra na stadionu Grbavica.