Rezime rada
30

Mujkanović: Napravili smo veliki posao u FK Sloboda, ovaj klub neće propasti

Piše: A. K.
Senad Mujkanović (Foto: Klix.ba)
Senad Mujkanović (Foto: Klix.ba)
Godinu dana nakon dolaska na čelo Upravnog odbora Fudbalskog kluba Sloboda, predsjednik Senad Mujkanović je kazao da je klub s Tušnja u mnogo boljoj situaciji.

Riješeni su brojni problemi - račun kluba je deblokiran, plate s doprinosima se igračima redovno uplaćuju, a sada je na fudbalerima da daju svoj maksimum kako bi se Sloboda bolje pozicionirala na tabeli.

Prilikom preuzimanja funkcije predsjednika Upravnog odbora FK Sloboda, Mujkanović je zatekao izuzetno teško stanje koje su, između ostalog, činila i ogromna dugovanja po raznim osnovima.

Klub kao firma u dubokom stečaju

"Sloboda je u to vrijeme bila kao firma u dubokom stečaju, a radila je samo jedna osoba i to polovično. U svlačionici je bila grupa igrača koji ne žele igrati. Imali smo štrajk u svlačionici, ucjene od igrača koji nisu željeli igrati iduću utakmicu. Sve je bilo instrumentalizirano kako bi se klub urušio, a potom i raspao", podsjetio je Mujkanović.

U to vrijeme je, naveo je on, igračima dugovana jedna i po plata, a mučnim sastancima se pokušavalo doći do rješenja problema.

"Uz svu borbu, zatekli smo i 15 izvršilaca koji su čekali da pokupe novac od prodatih ulaznica za utakmice, kao i ekipu koja je bila polovično opremljena. Problem je bio i u tome što Sloboda nije imala pravnog zastupnika. Sve sporove koje je bilo ko poveo protiv kluba, Sloboda je izgubila zbog propuštanja", naglasio je Mujkanović.

Kao prvu najveću stvar koju je Uprava uradila naveo je deblokadu računa.

"Sve moguće dugove smo stavili pod dobru kontrolu. Najveći dio njih je potpuno vraćen, a po pravosnažnim sudskim presudama vrijednost je negdje blizu milion KM. Sloboda sada izgleda kao klub koji je finansijski stabilan. Trenutno ima 56 uposlenika i svima se redovno izmiruju plate, za što je potrebno blizu 100.000 KM", pojasnio je Mujkanović.

Od raspada do zdravog kolektiva

Tuzlanski klub danas ocjenjuje zdravim kolektivom koji je u velikoj mjeri pod kontrolom.

"Svi oni koji su se borili da Sloboda propadne, ode u likvidaciju ili se raspadne i danas imaju komentare kao i prije godinu dana. Sada čekaju samo loše rezultate da bi nešto pričali, ali mi dišemo punim plućima i radimo posao onako kako to zakoni u BiH nalažu", poručuje aktuelni predsjednik Uprave FK Sloboda.

Optimistično je potcrtao i da Sloboda iz Premijer lige BiH neće ispasti, a sada je na fudbalerima da daju svoj maksimum.

"Pred nama je još 20 kola do onog momenta kada će se znati ko ispada, a ko ne. To je dug period. Mnogo je utakmica pred nama, kao i Kup BiH kroz koji mi vidimo svoju šansu. Kada pogledamo sve ekipe, sebe vidimo u Kupu i možemo mnogo toga napraviti. Ovu ekipu ne vidim u smislu da može pratiti ligu 6 za prvaka i Kup BiH zajedno. To je probala jedna garnitura, ali nije uspjela", naveo je on.

Igrači moraju dati sve od sebe

Osvrnuvši se na kvalitet igračkog kadra kojim raspolaže klub, Mujkanović je istakao da on parira do četvrtog mjesta u Premijer ligi BiH.

"Na tabeli veoma loše stojimo i to me najviše boli. Zašto rezultat izostaje te zbog čega oni nemaju borbenost koju trebaju imati, za sada ne znam. Ali, oni bi sami sa sobom to trebali rasčistiti. Što se mene tiče, prošlu platu nisu zaradili, ali su je dobili. Sada definitivno moraju dati sve od sebe da bi nastavili dalje", nadovezao se Mujkanović.

Novi stručni štab koji je nedavno imenovan, smatra on, mora identifikovati probleme nakon kojih će Slobodu vratiti tamo gdje joj je mjesto.

"Taj zadatak imaju i morat će ga vrlo brzo rješavati. Vremena za čekanje nema, jer je ono izgubljeno", potcrtao je predsjednik Uprave FK Sloboda.

Mujkanović je na kraju poručio da će uprava kluba dati sve od sebe kako bi igrači imali najbolje uslove za rad, a na njima je da svojim ogromnim zalaganjem postignu jedinu stvar koja se od njih traži – kvalitetna igra za što bolju poziciju na tabeli.