Aktuelnosti
64

Novosti s Olimpijskog bazena Otoka: Kreću Škola plivanja i obuka spasilaca, potpisana dva sporazuma

E. B.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Proteklih dana je bilo veoma radno na Olimpijskom bazenu Otoka. Pokrenut je novi ciklus Škole plivanja, zakazan je termin testiranja kandidata za produženje licence za spasioca na uređenim plivalištima, potpisan je Sporazum o sportskoj rehabilitaciji pripadnika boračke populacije, ratnih vojnih invalida i članova Udruženja logoraša sa područja Općine Novi Grad, te je produžena saradnja sa Zavodom za transfuziologiju FBiH.

Novi ciklus Škole plivanja za grupu ponedjeljak-srijeda-petak na Olimpijskom bazenu otoka počinje 15. maja, a za grupu utorak-četvrtak-subota počinje 30. maja ove godine.

Novi ciklus Škole plivanja je u sklopu promo akcije "Budi FIT prije i tokom ljeta", koja traje od 6. maja do 31. augusta 2024., a više informacija o ovome možete pročitati ovdje.

Testiranje kandidata za produženje licence za spasioca na uređenim plivalištima će se održati 27. maja 2024. godine u 12:00 sati na Olimpijskom bazenu Otoka, dok naredni ciklus obuke spasilaca na uređenim plivalištima počinje 27. maja 2024. godine u 14:00 sati.

Kurs pružanja prve pomoći unesrećenim iz vode bit će održan u periodu od 29. do 31. maja 2024. godine u prostorijama Crvenog krsta Općine Novi Grad Sarajevo.

Način prijave i ostale detalje o ovoj edukaciji, možete pročitati ovdje.

Direktor JP "Olimpijski bazen Otoka" Avdija Hasanović i pomoćnik načelnika za boračka pitanja, rad, socijalna pitanja i zdravstvo Tajib Delalić potpisali su prošle sedmice Sporazum o sportskoj rehabilitaciji pripadnika boračke populacije, ratnih vojnih invalida i članova Udruženja logoraša sa područja Općine Novi Grad, vrijedan 30.000 KM.

JP "Olimpijski bazen Otoka" već petu godinu realizira ovaj Projekat u saradnji sa Općinom Novi Grad, a besplatnu rehabilitaciju moći će koristiti 300 pripadnika boračke populacije sa područja novogradske općine.

G. Delalić je istaknuo zadovoljstvo realizacijom ovoga Projekta, te naveo da se njegova realizacija planira i u narednoj godini, dok je direktor Hasanović izjavio da se radi o društveno korisnom projektu koji ima pozitivne učinke na zdravlje bivših boraca.

"Ovo je peta godina kako potpisujemo Sporazum i mislim da iz godine u godinu ovaj Projekat postaje sve ozbiljniji. Od prošle godine Projektu su se priključili i Ministarstvo za boračka pitanja KS, Grad Sarajevo i Općina Novo Sarajevo. Projekat predviđa mogućnost rehabilitacije za 300 korisnika iz Novog Grada koji u toku cijele godine mogu koristiti usluge Olimpijskog bazena Otoka. Benefiti ovog projekta su kako zdravstveni, tako i socijalni", rekao je direktor Hasanović.

Podsjetimo, program rehabilitacije i rekreacije boračke populacije obuhvata individualnu rehabilitaciju u vodi, rekreativno plivanje i upotrebu saune (radno vrijeme saune je 12:00 - 21:00) pet puta sedmično. Pripadnici boračke populacije koji će biti obuhvaćeni ovim Projektom koristit će rekreativni prostor unutar plivališta, u periodu 09:00 - 23:00 časa (s tim što je posljednji ulazak na plivalište do 21:30).

Spiskove korisnika koji se prijave po Projektu, sačinit će Koordinacioni odbor boračkih udruženja sa područja Općine Novi Grad, Udruženje logoraša i Služba za boračka pitanja, rad, socijalna pitanja i zdravstvo, dok ujedno ova općinska Služba vrši koordinaciju i nadzor nad realizacijom projektnih aktivnosti.

Prilikom dolaska na JP "Olimpijski bazen Otoka", bit će dovoljno da se korisnici jave sa identifikacionim dokumentom na tzv. sportskoj recepciji. Projekat bi trebao biti realiziran do kraja tekuće godine.

Također, JP "Olimpijski bazen Otoka" je potpisao Protokol o saradnji sa direktoricom Federalnog zavoda za transfuziologiju, prim. dr. Đozo.

Naime, nakon prošlogodišnje uspješne saradnje sa Zavodom, a u cilju podsticanja društvenih interesa i koristi, kroz razvoj motiviranosti i zadovoljstva višegodišnjih dobrovoljnih davalaca krvi koji humanim činom pomažu osobama kojima krv znači život, Uprava OBO donijela je novu Odluku da dobrovoljnim darivaocima krvi koji su deset i više puta dali krv, obezbijedi beneficije u smislu pružanja usluga rekreativnih aktivnosti po Tarifi 2 zvaničnog Cjenovnika objavljenoj na web stranici www.bazen.ba.

Dobrovoljnim darivaocima krvi također će biti omogućene iste pogodnosti koje Preduzeće ima u ponudi modela za Treću životnu dob - osam termina mjesečno 10 KM, odnosno 2 puta sedmično, u unaprijed planiranim terminima.

Protokol o saradnji potpisan je na 12 mjeseci, uz mogućnost produžetka. Ovim putem pozivamo sve višestruke davaoce krvi (deset i više puta) da nas posjete, gdje će na recepciji Olimpijskog bazena dobiti potrebne informacije za učešće u ovom Projektu.