Nogometno otkriće u 2010.
0

VIDEO / Muhamed Bešić je budućnost "zmajeva"

Piše: E. Isanović
Često se raspravlja o bh. talentima koji su u prošlosti mogli, a nisu igrali za našu reprezentaciju. Kao primjer gotovo uvijek se podvuče ime Zlatana Ibrahimovića. Proteklu 2010. godinu pamtit ćemo po otkriću stopera HSV-a Muhameda Bešića (19) koji je debitovao i u A timu.

Suverene partije za U-21 selekciju naše zemlje, gdje je bio legitimni komandant odbrane, poslale su snažnu poruku da bez problema može odigrati i u seniorskom sastavu. Selektor Safet Sušić nije puno razmišljao treba li Bešića preseliti iz mlade reprezentacije, u kojoj je spoznao sve njegove vrline.

U prijateljskom dvoboju protiv Slovačke bio je rame uz rame sa Džekom i društvom. Godinu iza nas Muhamed će pamtiti po činjenici da je debitovao za mladu bh. reprezentaciju, prvi tim HSV-a i A selekciju "zmajeva".

Njegov nogomet je tako lagan i tako žestok. Reagira pravovremeno, ne ustručava se otići u napad. Specijalnost mu je blokiranje najopasnijih suparnika. Stručnjaci mu predviđaju blistavu budućnost.

Jednom prilikom Bešić je istakao:

"Puno mi znači podrška Sergeja Barbareza. Kada smo se upoznali naglasio mi je da radim, da budem strpljiv i da moje vrijeme tek dolazi. Drago mi je vidjeti njegovu i sliku Hasana Salihamidžića u klupskim prostorijama. Oni su ostavili dubok trag u mom aktuelnom klubu".

Da se zaista radi o velikom talentu potvrđuje engleski portal Goal.com koji je Bešića svrstao među 100 igrača koji bi mogli obilježiti 2011. godinu.