Nogomet
0

Muamer Svraka: Tradicija je jasna, jesenji prvak na kraju stigne do naslova

Piše: Edin Isanović
Muamer Svraka (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Muamer Svraka (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Nakon 19. odigranih kola BHT Premijer lige na prvom mjestu je Željezničar koji ima dva boda više od najljućeg rivala – Sarajeva. Da bi ostali na liderskoj poziciji, Plave čeka jedanaest važnih utakmica u nastavku sezone. Kapiten tima sa Grbavice Muamer Svraka govorio je na početku razgovora za Klix.ba o jesenjoj polusezoni koja je bila nešto duža od prethodnih zbog plasmana reprezentacije na Mundijal.

"Više sam nego zadovoljan okončanom polusezonom. Na početku smo ostali bez prvog šefa struke. Doduše, stigao je trener koji je bio pomoćnik, ali uvijek ima malo razlike. Također, otišlo je četiri ili pet igrača koji su bili okosnica tima, a stigli su novi nogometaši. Trebalo je malo vremena da se ekipa uigra. Tada je uslijedila kriza rezultata. Ipak, kada smo se uigrali sve je došlo na svoje. Na kraju smo završili prvi, što je zadovoljavajuće“, kaže za naš portal Svraka.

Inače, Muamer je godinama bio ključni igrač aktuelnog bh. prvaka. No, u ovoj sezoni nekoliko utakmica počeo je sa klupe za rezervne igrače. Naglašava da ga to nije pokolebalo.

"Ekipe i igrači imaju padove. To se desilo meni i to ne treba da čudi. Igrao sam tri ili četiri godine u kontnuitetu i došao je neki mali pad. Od tog pada neki su pravili veliki bauk, ali se na kraju ispostavilo da je to možda i trebalo da se desi. Drago mi je što je na kraju sve ispalo kako treba“.

O mogućem odlasku sa Grbavice kaže: "To se još uvijek ne zna. S klubom sam dogovorio da cijene više neće biti kao ranije. Nije isključeno da odem ako dođe prava ponuda koja će zadovoljiti mene i klub“.

Svraka smatra da će Željezničar i na proljeće ostati na prvom mjestu. Optimizam temelji i na tradiciji.

"Najozbiljniji kandidati za titulu su Sarajevo i Široki Brijeg. Ne sumnjam da bi mi mogli odbraniti naslov. Kako se igra Premijer liga samo smo mi jednom srušili tradiciju. Nismo bili prvi na polusezoni, a na kraju smo dotakli vrh. Sve ostale sezone prvak jeseni je i nakon 30. kola bio na vrhu“.

Veznjak Plavih nosio je dres državnog tima u pet utakmica. Podvlači kako će dati sve od sebe da se ponovo vrati.

"Igrao sam godinu dana u reprezentaciji, a postigao sam i dva pogotka. Želim u budućnosti svojim igrama zaslužiti novi poziv“.

Prokomentarisao je i grupu u kojoj su osim bh. tima Argentina, Nigerija i Iran.

"Prvi meč igramo protiv Gaučosa i to nam ne ide u prilog. No, na Mundijalu se u prvim utakmicama znaju desiti iznenađenja, možda i mi to priredimo. Svi smatramo Iran autsajderima, ali nije to baš tako. Nigerija je među najboljim selekcijama u Africi i igraju sjajno u mlađim selekcijama. Sigirno će biti teško protiv njih. No, sve je otvoreno“, zaključio je Svraka.