|

Muamba oca prvo upitao da li je Bolton izgubio od Tottenhama

Muamba oca prvo upitao da li je Bolton izgubio od Tottenhama
0
T
Totalsport
21.3.2012. u 10:23
9
komentara
0

dijeljenja
Muamba oca prvo upitao da li je Bolton izgubio od Tottenhama Fabrice Muamba (Foto: AFP)
Suigrači iz Boltona, menadžer Owen Coyle, te nogometaš Tottenhama Emmanuel Adebayor iznenađeni su brzim oporavkom Fabricea Muambe.
Nakon što je kolabirao u utakmici FA Cupa protiv Tottenhama u subotu, 23-godišnji Muamba posljednja dva dana vrlo se dobro oporavlja, pa je u utorak razgovarao sa saigračima iz Boltona Kevinom Daviesom, Darrenom Pratleyem, Nigelom Reo-Cokerom i Markom Daviesom, te menadžerom Owenom Coyleom.

"Lijekari procjenjuju da postoji realna mogućnost da se Muamba vrati u stanje kao prije ovog incidenta, dakle opet bi mogao biti spreman za premierligaški nogomet. Ipak, još je prerano za definitivne zaključke, a lijekari su također rekli da se kod ovakvih slučajeva uvijek radi individualna prognoza napretka", izjavio je Coyle nakon posjeta bolnici London Chest u kojoj se oporavlja nesretni Muamba.

"Važno je u ovom slučaju što je Muamba mlada i snažna osoba puna života. Nogometni planovi za budućnost u ovom su trenutku ipak u drugom planu, a mi u klubu nastavit ćemo se moliti za njegov potpuni oporavak", dodao je Coyle.

Igrač koji je u spomenutoj utakmici bio s druge strane, napadač Tottenhama Emmanuel Adebyor, također je iznimno iznenađen oporavkom Boltonovog veznjaka.

"Puno je bolje nego sam se nadao. Razgovorali smo, a to mi je bilo vrlo važno. Hvala Bogu što se izvukao, a sada preostaje da vidimo kako će reagirati kada ustane iz kreveta", izjavio je Togoanac po izlasku iz bolnice.

Prema riječima bliskog prijatelja Aimea Esaloa, Muamba se u prvim razgovorima najviše zanimao za rezultat utakmice na White Hart Laneu, a prvo što je upitao svog oca bilo je da li je Bolton izgubio od Tottenhama. Nakon što mu je otac Marcel rekao da je susret prekinut kod rezultata 1-1, Muamba je pitao zašto je sudac donio takvu odluku.

"Zbog onog što se tebi dogodilo", potvrdio je sinu Marcel Muamba.

No, situaciju oko Muambe menadžer Manchester Cityja Roberto Mancini iskoristio je kako bi upozorio na nedovoljna liječnička testiranja nogometaša u Premiershipu.

"Sve je u Engleskoj na najvišem nivou, osim što moramo popraviti sistem liječničkog nadzora nogometaša. Oni bi morali biti češći i temeljitiji. To je bio jedan od razloga moje zabrinutosti kada sam stigao u Premiership. U Italiji se to radi puno bolje jer se nogometaši na početku svake sezone podvrgavaju vrlo detaljnim pregledima, a svakih šest mjeseci imaju kontrole. Ovo što se dogodilo Muambi je zaista težak slučaj jer se radi o momku koji ima samo 23 godine", poručio je Mancini.

Trenutni propisi po tom pitanju u Premiershipu predviđaju kardiološke preglede za mlade nogometaše koji prestaju kada uđu u seniorski pogon.
Prijavi grešku


Komentari (9)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...