Uspješan oporavak
1

Muamba bi za šest mjeseci mogao zaigrati nogomet

Totalsport
Fabrice Muamba
Fabrice Muamba
Doktor Richard Cooke, ugledni kardiolog u bolnici London Bridge, smatra da Boltonov vezni igrač Fabrice Muamba neće predugo čekati na povratak utakmicama.

Muamba je u ponedjeljak nakon gotovo mjesec dana hospitalizacije otpušten iz londonske bolnice Chest na kućnu njegu. Otkako je 17. marta u četvrtfinalnoj utakmici FA Cupa protiv Tottenhama na White Hart Laneu kolabirao zbog srčanog zastoja, 24-godišnji veznjak Boltona čudesno se oporavio u londonskoj bolnici.

"Čini se vrlo vjerovatnim da će Muambi biti ugrađen defibrilator. Postoje neki nogometaši koji su imali sličnu priču i koji igraju ili su igrali s tom spravom. Ukoliko Muamba bude imao potpuni neurološki oporavak, iz perspektive situacije sa srcem ne postoji razlog zbog kojeg ne bi mogao nastaviti svoju karijeru. Uvijek postoji bojazan da bi se povreda mogla razvijati prema mozgu. Budući da je reanimacija bila adekvatna, postoji nada da bi se Muamba mogao u potpunosti oporaviti. U tom slučaju mogao bi normalno opet igrati nogomet", rekao je doktor Cooke, te dodao.

"Cijeli taj proces zapravo ovisi o stepenu oporavka kojeg je Muamba već napravio. Zapravo se oporavio iznenađujuće dobro. Ukoliko sve bude u redu, uopće me ne bi čudilo ukoliko bi Muamba već za šest mjeseci opet zaigrao nogomet."