Nemoguća misija ili...?
0

ANALIZA / Može li Sušić vratiti Salihamidžića?

Piše. Edin Isanović
Hasan Salihamidžić (Foto: AP)
Hasan Salihamidžić (Foto: AP)
Hasan Salihamidžić je jedan od najboljih bh. igrača u historiji. Kao i svi nogometaši u svojoj karijeri imao je uspona i padova. O njegovim kvalitetima postoje različita mišljenja, ali nepobitna je činjenica da je vrhunski igrač. Sa Bayernom je 2001. godine bio prvak Evrope. Sa bavarskim velikanom popeo se i na krov planete.

No, krenimo redom.

Karijeru je počeo u Turbini iz Jablanice. Njegov talent ubrzo su uočili iz mostarskog Veleža, pa karijeru nastavlja u dresu "rođenih". Igrao je za mlade selekcije reprezentacije Jugoslavije. U novembru 1992. iz rodne Jablanice odlazi u Njemačku i priključuje se treninzima juniorskog tima HSV-a. Početak hamburške epizode nije bio posut ružama, ali je Salihamidžić strpljivo čekao svoju priliku koja se ukazala prelaskom u prvi tim. Uskoro je postao nezamjenjiv u udarnoj postavi. U 72 nastupa, poentirao je 19 puta.

Srušio Barcelonu

Nakon toga mnogi klubovi su iskazali zanimanje za njegove usluge, među njima i slavna Barcelona. Ipak, Hasan je 1998. godine izabrao Bayern i znatno olakšao njihovu blagajnu. Dolazak u prijestolnicu Bavarske stavlja ga u naslovne uloge. Iako su neki bili skeptici njegovim angažmanom, brzo su promijenili mišljenje.

Naime, u prvoj sezoni postigao je nekoliko ključnih golova u evropskoj klupskoj eliti i pomogao svom timu da osigura nastup u finalu (u kojem su izgubili od Manchestera u šokantnoj utakmici). Navijači još pamte pogodak na Nou Campu kada je srušio Katalonce. Taj gol mu je, vjerovatno, bio prekretnica u ovom poglavlju života. Potvrdio je da je njegovo dovođenje bio pravi potez. Teško je mogao sanjati da će mu okršaj sa Barcelonom biti posut zvjezdanom prašinom...

Potpuna eksplozija uslijedila je u sezoni 99/00. Pod dirigentskom palicom Ottmara Hitzfelda Bayern osvaja duplu krunu u Njemačkoj. Godinu poslije dohvatili su vrh i u Ligi prvaka. U Minhenu se zadržao do 2007. Iako je strateg Liverpoola Rafael Benitez istakao da bi ga rado vidio u dresu "redsa", Salihamidžić je izabrao Italiju i Juventus. Nije igrao kao u Bayernu, ali je opravdao očekivanja struke torinskog kluba.

Regrutirao Misimovića

Za državni tim odigrao je 48 utakmica i postigao šest golova. Debitovao je u dvoboju sa Hrvatskom u Bolonji (postigao prvi gol za BiH u kvalifikacionim utakmicama). Sa nacionalnom vrstom pozdravio se nakon prijateljskog okršaja sa Francuskom na Koševu (16. avgusta 2006.).

U utakmicama reprezentacije pratila ga je jedna stigma. "Hasan samo u dvobojima sa velikanima pruža maksimum" tvrdili su mnogi bh. navijači. Istina, uvijek je briljirao u velikim utakmicama, dok se u duelima sa slabijim – skrivao.

Braco je teško osvajao navijače BiH. Nikada nije bio na tronu, kao recimo Sergej Barbarez. Ponekad je nekim neprimjerenim potezom na sebe navukao i bijes (bacanje dresa). No, za njega se može reći da je veliki profesionalac. Skepticima je odgovarao sjajnim partijama i golovima.

Ne smijemo zaboraviti da je upravo on najzaslužniji za regrutiranje Misimovića. Naime, još dok su zajedno igrali u Bayernu uspio je ubijediti aktuelnog nogometaša Wolfsburga da nastupa za BiH. Makedonski zet Zvjezdan sada je ključna figura u bh. nacionalnoj vrsti.

Novi šef državne nogometne selekcije, Safet Sušić, konstantno apostrofira da ga želi vratiti u reprezentaciju. Ipak, to se čini nemogućom misijom. Naime, Hasan se (prema tvrdnjama) odrekao bh. državljanstva kako ne bi bio stranac u Juventusu. Ostaje da vidimo hoće li najbolji igrač BiH svih vremena uspjeti nagovoriti Hasana na come back.

Da smo ga imali u sudaru sa Portugalom Nani se sigurno ne bi onako šetao po desnom boku...

Vezani članci