Lars Lagerbäck
0

"Možda sam predugo u ovom poslu"

Totalsport
Lars Lagerbäck (Foto: AP)
Lars Lagerbäck (Foto: AP)
Švedski nogometni stručnjak Lars Lagerbäck, selektor reprezentacije Nigerije, označio je isključenje svog 24-godišnjeg veznjaka Monaca Sanija Kaite u 33. minuti kao ključni razlog poraza "orlova" od Grčke 2-1 u 2. kolu B grupe Svjetskog prvenstva.

Bio je to drugi poraz Nigerije. Podsjećamo, na startu ih je savladala Argentina s 1-0.

Dvoboj protiv Grčke Lagerbäckova ekipa bolje je počela, te je povela u 16. minuti golom Uchea. Grci su preokret kreirali s igračem više. Izjednačio je Salpingidis u 44. minuti, a pobjednički gol za Grčku zabio je Torosidis u 71. minuti.

"Teško je prihvatiti ovakav poraz. Ne znam, možda sam predugo u ovom poslu", započeo je svoje izlaganje 61-godišnji Lagerbäck.

"Vrlo sam razočaran činjenicom da nam je zabranjena i nedostupna komunikacija sa sudijama. Čak i nakon utakmice! Nisu nam dopustili da upitamo sudiju zbog čega je, zapravo, isključio Kaitu. Bio je to ključni trenutak utakmice. Ja sam ponosan na ekipu kako je odigrala s igračem manje."

Švedski trener je naznačio da će se njegova selekcija i dalje boriti za osminu finala, koja im još uvijek nije nedostižna, ako se poklope rezultati u 3. kolu. Nigerija bi, u svakom slučaju, morala pobijediti Južnu Koreju, a Grčka izgubiti od Argentine.

"Dokle god postoji šansa, do zadnje minute, mi ćemo se maksimalno boriti. Grcima čestitam na pobjedi. Oni su zabili dva, a mi samo jedan pogodak."

Na kraju se osvrnuo i na Jabulani, službenu loptu Mundijala.

"Lopta se kreće čudno, neobično. No, svi igraju s istom loptom", zaključio je Lagerbäck.

Možda ga je na komentiranje lopte nagnala činjenica da je drugom pogotku Grčke kumovala greška nigerijskog golmana Vincenta Enyeame. Udarac Tziolisa izvan 16-erca nije uspio uhvatiti u naručje odbivši ga ravno ispred sebe na nogu natrčalom Torosidisu za konačnih 2-1...

Brojčanu inferiornost na terenu u većem dijelu utakmice naveo je kao osnovni uzrok poraza i kapiten Nigerije Yoseph Yobo.

"Isključenje Kaite je bio vrlo nesretan trenutak za nas. Opet, i kod 1-1 nismo gubili vjeru u sebe, čak smo imali šanse za vodstvo 2-1", prisjetio se Yobo.