Vratili se iz "mrtvih"
0

Grci s igračem više okrenuli rezultat i slavili protiv Nigerije

Sarajevo-x.com/Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Sani Kaita najveći je krivac što je njegova Nigerija poražena u 2. kolu grupe B protiv reprezentacije Grčke.

Nigerija je došla u vodstvo u 16. minuti preko Kalua Uchea. Činilo se tad kako "anemični" Grci, koji su poraženi u otvarajućoj utakmici od Južne Koreje (0-2), već mogu pakovati kofere za povratak kući.

No, tad je na scenu stupio Kaita koji je u 33. minuti zaradio crveni karton zbog nesportskog poteza prema Torosidisu. Koliko je taj potez koštao njegovu reprezentaciju najbolje govori krajnji rezultat, Grčka - Nigerija 2:1.

Grci su, naime, tim isključenjem dobili krila, pa su uspjeli izjednačiti već do kraja prvog poluvremena, preko Salpingidisa u 44. minuti.

Pobjednički gol za Grke postigao je Torosidis u 71. minuti, nakon što je nigerijski golman Enyeama odbio loptu koju je s 20-ak metara uputio Tziolis. Grčka je potom susret uspjela privesti kraju bez većih iznenađenja pred njihovim golom, što je bilo dovoljno za njihovu prvu pobjedu na svjetskim prvenstvima.

Grci su, naime, u Bloemfonteinu, na stadionu "Free State", uspjeli pobijediti iz petog pokušaja na svjetskim prvenstvima, nakon četiri uzastopna poraza i gol razlike 0-12.

Krenuli su igrači Otta Rehhagela lošije u utakmicu. Afrikanci su dominirali u uvodnih 15-ak minuta te i poveli pogotkom Kalua Uchea u 16. minuti. Izveo je 27-godišnji vezni nogometaš španske Almerije slobodni udarac desnom nogom iskosa s lijeve strane s 30-ak metara udaljenosti. Lopta je, bez da ju je iko dirao, pala oko peterca te se odbila u mrežu iznenadivši grčkog vratara Tzorvasa.

Bio je to prvi gol na ovome Svjetskom prvenstvu iz slobodnog udarca, te prvi gol iz slobodnjaka uopće na Svjetskim prvenstvima od 25. juna 2006. i pogotka Davida Beckhama Ekvadoru u dvoboju osmine finala Mundijala igranog prije četiri godine u Njemačkoj. Tu je utakmicu Engleska dobila 1-0.

Sraz Nigerijaca i Grka odlučio je, kako smo već istakli, 24-godišnji veznjak Monaca Sani Kaita u 33. minuti zaradivši bezvezni crveni karton. Izvan granica igrališta nasjeo je Afrikanac na provokaciju Torosidisa te zamahnuo prema njemu đonom svoje kopačke. Kolumbijski sudac utakmice Oscar Ruiz pokazao mu je direktni crveni karton.

Od tog je trenutka igru pod svoje preuzeo Rehhagelov sastav.

Na 1-1 izjednačio je Salpingidis u pretposljednjoj minuti prvog poluvremna udarcem izvan 16-erca iskosa s desne strane. Zapravo bi napadač Panathinaikosa promašio okvir gola, ali se njegov udarac sretno odbio od noge jednog nigerijskog odbrambenog igrača te prevario golmana Vincenta Enyeamu.

U 59. je minuti najprije nigerijski golman Hapoela iz Tel Aviva sjajno odbranio zicer Gekasu, da bi nakon toga u kontranapadu Yakubu i Obasi upropastili stopostotnu šansu za sastav Larsa Lagerbäcka. Chinedu Obasi, napadač Hoffenheima, idealno je uposlio Evertonovog napadača Ayegbenija Yakubua, kojem je golman Tzorvas uspio odbraniti udarac u duelu 1 na 1. Odbijanac je pak uspio promašiti Obasi.

U 68. je minuti dotad besprijekorni Enyeama sjajno odbranio udarac glavom Celticovog napadača Giorgiosa Samarasa, ali je zato kiksao u 71. minuti. Udarac Tziolisa izvan 16-erca nije uspio uhvatiti u naručje odbivši ga ravno ispred sebe na nogu natrčalom Torosidisu za konačnih 2-1.

Grčka je postala prva ekipa koja je napravila preokret na ovom Mundijalu, te prva kojoj je to pošlo za rukom na Svjetskim prvenstvima od 27. juna 2006. godine, kada je Francuska pobijedila Španiju u osmini finala SP-a u Njemačkoj 3-1 nakon 1-0 zaostatka.

Nigerijski golman Enyeama, uprkos greški kod ključnog gola, zaradio je naslov Budweiserovog igrača utakmice. Zaslužio ga je drugi put na turniru, te je jedini nogometaš koji je igračem utakmice u JAR-u proglašavan iz redova gubitničke ekipe.

Svjetsko nogometno prvenstvo, grupa B, 2. kolo:

Grčka – Nigerija 2-1 (salpingidis 44, Torosidis 71 / Uche 16)

Argentina - Južna Koreja 4-1 (C. Yong 16-ag, Higuain 33, 77, 80 / C. Lee 45)

Redoslijed: 1. Argentina 6, 2. Južna Koreja 3, 3. Grčka 3, 4. Nigerija 0