Derbi u Manchesteru
25

Mourinhova osveta Chelseaju ili totalni krah Uniteda u Premiershipu

Piše: Omar Tipura
Jose Mourinho treći put vodi Manchester United protiv Chelseaja (Foto: AFP)
Jose Mourinho treći put vodi Manchester United protiv Chelseaja (Foto: AFP)
Jose Mourinho je kao trener Manchester Uniteda dva puta gostovao Chelseaju na Stamford Bridgeu i oba puta je poražen pri čemu je njegov tim primio pet golova i postigao nijedan. U 33. kolu Premiershipa Manchester United na Old Traffordu dočekuje Chelsea pa će tako Mourinho imati novu priliku da napokon ugrize staru ljubav, uspori njen put ka osvajanju titule i time priredi kakvu-takvu osvetu za poraze bez ispaljenog metka.

Premiership, 33. kolo: Manchester United - Chelsea (17:00 sati, Old Trafford)

Pred početak ove sezone uloga glavnog favorita za osvajanje lige dodijeljivana je Manchester Unitedu i Manchester Cityju, ali prognoze je zgužvao Antonio Conte koji je od Chelseaja napravio granitnu družinu koja krvoločno korača ka trofeju namijenjenom prvaku Premiershipa. A Conte je granitnu družinu sastavio od manje-više istih igrača koji su prošle sezone pod vodstvom Mourinha izgledali kao labilna kula od karata. To su odlični povodi da se u Mourinhu probude razočarenje, bol, zavist, ljubomora...

"To je poniženje"

Svi ti neugodni i negativni osjećaji mogu biti samo veći kada se "The Special One" sjeti kako je prošao u posljednja dva okršaja protiv njegovih Plavaca, odnosno jedina dva okršaja protiv Plavaca od odlaska iz tog kluba.

Jose Mourinho (lijevo) se osjećao uvrijeđenim kada je Antonio Conte sa navijačima Chelseaja slavio pobjedu u ligi protiv Manchester Uniteda (4:0) (Foto: AFP)
Jose Mourinho (lijevo) se osjećao uvrijeđenim kada je Antonio Conte sa navijačima Chelseaja slavio pobjedu u ligi protiv Manchester Uniteda (4:0) (Foto: AFP)

Onaj prvi okršaj koji se zbio u oktobru najavljivan je spektakularno kako i dolikuje jednom takvom događaju – najbolji trener u historiji Chelseaja i jedini koji je dva puta pognute glave napuštao taj klub došao je kao trener Manchester Uniteda da osvoji bodove. A nije osvojio ništa. Nakon samo 30 sekundi Chelsea je poveo sa 1:0, a na kraju je bilo 4:0. Sve je zaliveno Mourinhovim očajavanjem. "To se ne radi kod rezultata 4:0. To je ponižavanje", zavapio je Jose na Conteovo uho, a razlog je bio taj što je Italijan pred kraj meča pozivao publiku da ustane i navija.

"Juda je broj jedan"

Tokom onog drugog okršaja odigranog u martu u četvrtfinalu FA Cupa, dok je Chelsea sa igračem više vodio sa 1:0, a Manchester United više pazio kako držati Plavce u šahu, nego kako doći do izjednačenja, sa tribina su navijači Plavaca poručivali Mourinhu da je izdajnik, da je Juda. On je samo pokazao tri prsta aludirajući na tri titule prvaka Engleske koje je osvojio kao trener Chelseaja. Kasnije je medijima objasnio:"Sve dok neko drugi ne osvoji četiri titule sa Chelseajem, Juda je broj jedan."

Teški porazi od bivšeg kluba koji sada pod vodstvom drugog trenera osvaja Premiership Mourinhu nude veliki motiv za osvetom.

Navijači Chelseaja su Josea Mourinha nazivali izdajnikom tokom posljednjeg susreta, a on je pokazao tri prsta aludiravši na tri titule osvojene sa Plavcima (Foto: AFP)
Navijači Chelseaja su Josea Mourinha nazivali izdajnikom tokom posljednjeg susreta, a on je pokazao tri prsta aludiravši na tri titule osvojene sa Plavcima (Foto: AFP)

Najveća boljka Mourinhovog Uniteda jeste katastrofalan napadački učinak. Ekipa je postigla samo 46 golova u 30 odigranih kola po čemu je tek sedma najbolja u prvenstvu. Taj broj pogodaka igrači Crvenih đavola postigli su iz ukupno 517 šuteva u ovoj sezoni, a po tome su treći najbolji tim prvenstva što kazuje da stvaraju šanse, ali ih ne realizuju na željeni način.

United i nišanske sprave

Prema zvaničnoj statistici Premiershipa United je tim sa najviše promašenih stopostotnih šansi – ukupno 43. United je 18 puta pogađao okvir gola po čemu je treći u ligi, a toj brojci najviše je pridonio Paul Pogba sa šest šuteva koji su pogađali prečku ili stativu. Ako želi pobijediti Plavce, United mora naštimati nišanske sprave.

Manchester United je ekipa sa najviše promašenih stopostotnih šansi u Premiershipu, a Paul Pogba je čak šest puta pogodio okvir gola (Foto: EPA)
Manchester United je ekipa sa najviše promašenih stopostotnih šansi u Premiershipu, a Paul Pogba je čak šest puta pogodio okvir gola (Foto: EPA)

Mourinho je uspio srediti ekipu u defanzivnom segmentu igre, jer zajedno sa Tottenhamom, United je tim sa najmanje poraza u ligi (3), treći je po broju utakmica bez primljenog gola (12), treći je najbolji klub po broju primljenih golova (24) i već 21 utakmicu u nizu ne zna za poraz u ligi. Posljednji poraz United u Premiershipu nanio je upravo Chelsea u oktobru 2016. godine.

Chelsea grabi ka tituli, United traga za Ligom prvaka

Iako eventualna pobjeda Manchester Uniteda ne bi nužno ugrozila Chelsea, ali bi ga usporila u pohodu na titulu te mu povećala pritisak, jer Tottenham sa utakmicom više ima samo četiri boda manje od Plavaca, ona bi bila od krucijalnog značaja za United. Jer, koliko god pobjeda Mourinhu bila važna zbog osvete za dva poraza, još je važnija zbog borbe za treće i četvrto mjesto koja vode u Ligu prvaka, odnosno u play off za to takmičenje. United trenutno ima šest bodova manje od Liverpoola koji je četvrti i sedam bodova manje od Manchester Cityja koji je treći. Oba tima, međutim, imaju dvije utakmice više od Uniteda.

Poraz (i remi) od Chelseaja za United bi vjerovatno značio i gubitak šansi za plasman u Ligu prvaka kroz Premiership. Tada bi šansa da se domogne Lige prvaka naredne sezone za United bila jedino osvajanje Evropske lige u kojoj igra četvrtfinale protiv Anderlechta (prvi meč u Belgiji okončan je rezultatom 1:1).

Kod Chelseaja skoro sve besprijekorno funkcioniše. Ekipa ima šansu osvojiti dva trofeja jer i u FA Cupu igra polufinale u kojem ga čeka Tottenham na Wembleyju 22. aprila. Plavci bi u slučaju pobjede nad Unitedom dodatno učvrstili svoj put ka tituli Premiershipa, a eventualni remi ili poraz, kada govorimo o brobi za prvo mjesto, učinio bi završnicu prvenstva interesantnijom.

United do kraja prvenstva ima jako težak raspored, jer pored današnjeg derbija on gostuje Manchester Cityju, Arsenalu i Tottenhamu. Žestoki protivnici.

Na drugoj strani, čini se da će Chelseaju najteži ligaški meč do kraja prvenstva biti onaj protiv Evertona u gostima. Titula je jako blizu.

Povrede i suspenzije

Manchester United: Wayne Rooney i Ashley Young (upitni), Chris Smalling, Paul Jones i Juan Mata (povrijeđeni).

Chelsea: Svi igrači su dostupni.

Tabela: