Nogomet
32

Mourinho: Ja sam za proširenje Svjetskog prvenstva, to će pomoći mnogim zemljama

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Trener Manchester Uniteda Jose Mourinho u razgovoru za zvaničnu stranicu Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) kazao je da podržava prijedlog da na Svjetskom prvenstvu 2026. godine nastupi 48 reprezentacija raspoređenih u 16 grupa po tri tima.

Na Svjetskom prvenstvu u Rusiji 2018. godine i u Kataru 2022. godine nastupit će 32 selekcije raspoređene u osam grupa po četiri ekipe. Taj format se koristi od 1998. godine, ali postoji mogućnost da se broj reprezentacija na svjetskim prvenstvima proširi. Jedan od prijedloga koji je najbliži realizaciji jeste proširenje na 48 reprezentacija raspoređenih u 16 grupa sa po tri tima odakle bi dva tima putovala u nokaut fazu, a jedan tim nakon dva odigrana kola u grupama putovao kući.

"Ja sam upotpunosti za to. Govoreći kao klupski trener, ako proširenje znači više utakmica, manje praznika i manje dana za ljetne pripreme, onda bih rekao da nisam za proširenje. Ali važno je da se analizira i razumi kako proširenje ne znači više utakmica. Igrači su zaštićeni pa su time i klubovi zaštićeni. Preferiram opciju sa tri reprezentacije u grupi. Nakon dvije utakmice igrate nokaut fazu ili putujete kući. Na taj način, dvije utakmice grupne faze su krucijalne, a onda nastupa nokaut faza koja donosi još više emocija. Timovi sa manje potencijala i iskustva će vjerovatno odigrati dvije utakmice i ići kući. Ali oni će tako povećati iskustvo na terenu što će donijeti i ekonomsku nagradu zbog pojavljivanja na završnici što uključuje dodatna ulaganja u infrastrukturu.

Proširenje znači da će Svjetsko prvenstvo biti još više nevjerovatan socijalni događaj. Više zemalja, više ulaganja u insfrastrukturu različitih zemalja, u omladinski fudbal. Više zemalja znači i više Afrikanaca, Azijata, Amerikanaca skupa. Fudbal je razvijen u klubovima tako da ne možemo očekivati da fudbal eksplodira glede kvaliteta na Svjetskom prvenstvu. Svjetsko prvenstvo je socijalni događaj i fudbal se ne može odreći ove prilike da proširi odraz navijačke strasti", kazao je Mourinho.

On je također dodao da je sistem sa videosnimcima tokom utakmica potreban fudbalu, jer pomaže sudijama i nudi im dodatnu zaštitu.