Nogomet
17

FIFA razmatra opcije za proširenje Mundijala, Infantino želi 16 grupa sa po tri reprezentacije

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Predsjednik Međunarodne fudbalske asocijacije (FIFA) Gianni Infantino izrazio je želju da na Svjetskom prvenstvo 2026. godine nastupi 48 reprezentacija raspoređenih u 16 grupa po tri tima.

Članovi FIFA-inog vijeća razmatrali su pet opcija za novi format svjetskih prvenstava koji bi stupio na snagu 2026. godine. Predložene su dvije opcije sa 48 zemalja, dvije sa 40 zemalja i jedna opcija sa postojećim formatom od 32 zemlje.

48 reprezentacija

Prva opcija

Infantino je najprije predlagao da na Mundijalu nastupi 48 reprezentacija pri čemu bi 32 nastupile u play offu. Nakon toga bi 16 pobjednika zajedno sa 16 reprezentacija koje su obezbijedile grupnu fazu igrali po sadašnjem sistemu od 32 reprezentacije raspoređene u osam grupa sa po četiri tima. Međutim, pošto bi 16 reprezentacija već nakon jedne utakmice putovale kući, mnogi se nisu složili sa idejom.

Druga opcija

Stoga, Infantino je predložio format sa 16 grupa po tri reprezentacije odakle bi po dvije selekcije išle u šesnaestinu finala, dok bi jedan tim putovao kući nakon dvije utakmice. Mana ovog formata je ta što bi se lako moglo desiti da tri tima u grupi imaju po tri boda i istu gol-razliku. Zbog toga se razmatraju opcije za taj scenarij, a spominje se i izvođenje penala u cilju dobijanja bonus bodova.

40 reprezentacija

Infantino je ranije predlagao nezgodnu opciju sa 40 zemalja koju nije podržavao bivši predsjednik FIFA-e Sepp Blatter.

U tom slučaju razmatraju se dvije opcije - po pet timova raspoređenih u osam grupa ili 10 grupa sa četiri tima.

32 reprezentacije

Na Svjetskom prvenstvu u Rusiji 2018. godine i u Kataru 2022. godine nastupit će 32 selekcije raspoređene u osam grupa po četiri ekupe. Taj format se koristi od 1998. godine.

Infantinov mandat na čelu FIFA-e ističe 2019. godine, a njegov prijedlog da se proširi broj zemalja učesnica mogao bi naići na pozitivne rekacije među manjim savezima čije zemlje teže dolaze do završnice.