Nogomet
5

Mourinho: Ja sam sretan, pomažem ljudima, zašto ne bih hranio i "fudbalske Einsteine"?

Piše: O. T.
Jose Mourinho (Foto: EPA)
Jose Mourinho (Foto: EPA)
Na konferenciji za medije uoči susreta 6. kola Premiershipa u kojem Manchester United dočekuje aktuelnog prvaka Leicester City, trener Crvenih đavola Jose Mourinho kazao je da nije uznemiren zbog kritika na njegovo vođenje tima, ali poručuje da će učiniti sve da zaštiti svoje igrače.

Nakon tri vezana poraza u samo sedam dana, Mourinho se našao na udaru kritika. United je prvo poražen od Manchester Cityja u derbiju na Old Traffordu kada je tim Pepa Guardiole slavio sa 2:1. Potom je u 1. kolu Evropske lige Mourinho pretrpio poraz od Feyenoorda u gostima (1:0) da bi u 5. kolu Premiershipa pobjedu odnio Watford na svom Vicarage Roadu (3:1).

Neslavni niz United je prekinuo pobjedom nad Northamptonom u English Football League Cupu (EFL Cup) protekle srijede. Crveni đavoli su slavili sa 3:1. U izjavi za medije nakon tog meča Mourinho se osvrnuo na brojne kritike kazavši kako je "svijet pun Einsteina" koji žele "izbrisati njegovih 16 godina karijere".

"Imali smo lošu sedmicu. Znam da je svijet pun Einsteina. Znam da oni pokušavaju izbrisati 16 godina moje karijere, pokušavaju izbrisati nevjerovatnu historiju Manchester Uniteda i fokusirati se na lošu sedmicu sa tri loša rezultata. Ali, to je novi fudbal, pun Einsteina", kazao je Mourinho nakon pobjede nad Northamptnom.

Tokom konferencije za medije pred meč sa Leicesterom, nije se mogla zaobići tema o "fudbalskim Einsteinima". Mourinho je kazao da nije uznemiren kritikama.

"Nisam uznemiren ni sa čim. Ja sam sretan momak i ne mogu biti uznemiren ni sa čim. Jedina stvar koja me uznemiruje malo jesu kritike na moje igrače. Moji igrači su moji igrači. Trebam ih zaštititi. Volio bih ih zaštititi od vas, ali ne mogu. To je nešto izvan moje kontrole. To je osjećaj frustracije, ali sa mnom je uredu i sa Einsteinima je uredu. Einsteini, oni trebaju novac da žive. Oni ne mogu trenirati, ne mogu sjediti na klupi, ne mogu pobjeđivati utakmice. Mogu pričati, mogu pisati i mogu kritikovati rad ljudi. Ja sam čovjek dobre naravi, učestvujem u mnogo humanitarnih akcija, pomažem mnogim ljudima i zašto ne bih hranio Einsteine? To je uredu", kazao je Mourinho.

Jedan od najvećih Mourinhovih kritičara u posljednje vrijeme je nekadašnji francuski reprezentativac Christophe Dugarry koji je kazao da je Mourinho "pročitana knjiga".