Nogomet
16

Mourinho: Nismo tim koji se brani iako znam praviti takve timove, u Unitedu želim nešto drugo

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
U intervjuu za Sky Sports trener Manchester Uniteda Jose Mourinho je kazao da plan njegovog tima nije da igra defanzivan i pragmatičan fudbal, nego da dominira i igra lijepo iako on zna kako napraviti tim koji se brani.

Manchester United je nakon 14 odigranih kola na šestom mjestu Premiershipa sa 21 bodom, čak 13 manje od prvoplasiranog Chelseaja i devet manje od Manchester Cityja koji je na četvrtom mjestu rezervisanom za putnika u Ligu prvaka naredne sezone. Portugalski trener smatra da njegov tim zaslužuje bolju poziciju na tabeli, ali da su ga u tome spriječila sjajna izdanja nekoliko golmana koji su branili za protivničke timove.

"Smatram da nije fer stanje na tabeli. Zaslužili smo više bodova nego što imamo, jer kada pogledate tabelu izgleda da su neki timovi bolji od nas što, po mom mišljenju, nije tačno. Mnogo remija u kojima smo zaslužili pobjede. Kada biste te remije pretvorili u pobjede onda bismo bili vrlo blizu vrha lige među tri ili četiri najbolje ekipe, ali za to postoji samo jedan put - nastaviti sa radom. Vrlo sam sretan razvojem tima. Vrlo sam sretan razlikom tima koji sam zatekao u odnosu na tim koji sada igra i stalno ponavljam isto: kada igraš vrlo, vrlo dobro onda možeš očekivati dobre stvari tako da nema frustracija, već samo nade", kazao je Mourinho.

On je uvjeren da će United početi sa pretvaranjem remija u pobjede te da je tim, gledajući način kako igra, bolji nego što je on očekivao da će biti u ovom trenutku.

"Gledajući jednakost naše igre i organizaciju našeg fudbala, mislim da smo iznad onog što sam očekivao. U pogledu rezultata, navikao sam na druge rezultati. Navikao sam na drugi profil tima, na tim koji postiže jedan gol, a ne prima nijedan, tim koji je efektivan i koji ne treba mnogo posjeda i kontrole da bi imao šanse za gol i postigao gol. Samo sam malo razočaran zbog toga što vidim timove u Premiershipu koji se ne mogu porediti sa nama u pogledu kvalitete igre, a oni imaju više bodova od nas", rekao je "The Special One".

Dominacija, kvalitet igre i ljepota u igri stvari su koje Mourinha najviše čine zadovoljnim kada je u pitanju Manchester United.

"Dominacija, kvalitet igre, ljepota fudbala, cilj fudbala... Mi nismo ekipa koja se brani i čeka protivnika da pogriješi. Ja znam kako napraviti takve timove, to sam radio prije. Znam biti pragmatičan, ali to nije naš izbor. To nije nešto što navijači i vlasnici Manchester Uniteda žele, to nije nešto što ja želim za ovaj projekat tako da idemo u drugačijem smjeru i nećemo se mijenjati. Imao sam timove sa lošim rezultatima i lošim predstavama i to je teže jer ne znaš šta želiš, imaš sumnje i mnogo pitanja. Pitate se koji je najbolji put da pratite i pitate se kako igrati bolje kako biste postizali bolje rezultate. U ovom slučaju je lakše jer nemam sumnji. Mi igramo dobro, organizacija je dobra, igrači su sretni sa načinom na koji igramo, oni vjeruju u ono što radimo tako da je mnogo lakše i sada samo treba čekati bolji trenutak, a bolji trenutak će doći", poručio je Mourinho.

Manchester United u nedjelju na svom Old Traffordu dočekuje Tottenham u okviru 15. kola Premiershipa.