"Nula" Portugalca
7

Analiza / Mourinho protiv Cityja ponovo izrežirao uspavanku, ali i izjednačio Unitedov rekord

Piše: O. T.
Jose Mourinho još jednom naljutio kritičare (Foto: EPA)
Jose Mourinho još jednom naljutio kritičare (Foto: EPA)
Jedan crveni karton, 30,8 posto posjeda lopte, jedan šut u okvir gola, a tri ukupno, sačuvana mreža i osvojen bod. Pričamo li o Joseu Mourinhu? Nije teško pretpostaviti ni pogoditi. "The Special One" je i u utakmici njegovog Manchester Uniteda u gostima kod Manchester Cityja došao čuvati gol, pa ako sudbina bude široke ruke i pokloni nešto na dalekoj obali, drugoj strani terena, još bolje. A bilo je 0:0.

Njegovi kritičari ponovo su isfrustrirani fudbalom koji je pružio, ali Mourinho je ispunio cilj. U izjavi nakon meča je kazao da ne treba zanemariti činjenicu da United sada ima dva boda manje i utakmicu manje od Liverpoola kojeg može prestići čime je želio dati do znanja da se to zanemarilo zbog fokusa na razliku između Uniteda i Cityja na tabeli koja iznosi jedan bod u korist Cityja.

Uprkos tome što se United u ovoj sezoni bori za četvrto mjesto, Mourinho je uspio izjednačiti klupski rekord po broju uzastopnih utakmica bez poraza u jednoj ligaškoj sezoni koji sada iznosi čak 24 utakmice. Posljednji poraz nanio mu je Chelsea (4:0) na Stamford Bridgeu u oktobru.

Osim toga, Mourinho je još jednom podsjetio da su njegovi timovi prepoznatljivi po granitnim odbranama - United je primio samo pet golova u ligi u 2017. godini. Iza njega su Tottenham sa devet primljenih, City i Everton sa po 14 i Chelsea sa 16 primljenih golova.

Ipak, iako je Mourinho očigledno došao prvenstveno paziti na svoj gol na Etihadu, nije zanemariv podatak da u meču, među ostalim, nije mogao računati na Paula Pogbu, Juana Matu i Zlatana Ibrahimovića. Mada ne možemo biti sigurni ni da bi sa njima drugačije igrao.

Isto tako, da je Pep Guardiola sinoć mogao računati na povrijeđenog Davida Silvu i da je Gabriel Jesus bio spreman za svih 90 minuta, a ne samo za finiš meča, možda bi City i našao ključ za gol Davida de Gee koji je skupio šest odbrana.

Manchester United se branio u formaciji 4-1-4-1. (Foto: Screenshot)
Manchester United se branio u formaciji 4-1-4-1. (Foto: Screenshot)

Mourinho je ponovo svojim krilima naredio da se vraćaju duboko nazad, postavio je tri centralna vezna igrača ispred svojih štopera i naredio im da markiraju Cityjeve veznjake na sredini terena, odnosno da igraju zonalnu odbranu ukoliko City napravi obruč na oko 25 metara od Unitedovog gola. Takav rukopis viđali smo i kod Mourinhovog Intera, kao i kod Chelseaja. Nekada i u Reala iz Madrida u mečevima protiv Guardioline Barcelone...

Jedan od načina da razbije Unitedov vezni red Guardiola je pronalazio u spuštanju Aguera u vezni red, a nekada i u Otamendijevom iznošenju lopte pri čemu bi štoper Cityja navukao jednog Unitedovog veznjaka i tako stvarao višak.

Jedan od Cityjevih načina da razbije Unitedov zgusnuti vezni red bio je spuštanje Aguera kako bi pravio višak. (Foto: Screenshot)
Jedan od Cityjevih načina da razbije Unitedov zgusnuti vezni red bio je spuštanje Aguera kako bi pravio višak. (Foto: Screenshot)

Unitedov vezni red je naišao na velike poteškoće u posljednjih 15 minuta prvog poluvremena, ali i u većem dijelu drugog poluvremena. Ipak, City nije uspijevao stvarati stopostotne šanse i uglavnom se sve svodilo na dalekometne pokušaje.

Kako je vrijeme odmicalo, igrači Uniteda su se sve više povlačili, a generalno su loše radili tranziciju iz odbrane u napad što za rezultat nije dalo nijedan kvalitetan kontranapad iako su Rashford i Martial u nekoliko navrata pokazali koliko su brži od Citjyeve odbrane.

Krila Manchester Uniteda su se vraćala nazad i pomogala bekovima dok bi tri centralna vezna igrača čuvala prostor na oko 20-25 metara udaljenosti od gola. Crveni đavoli su igrali sa devet igrača iza lopte u odbrani. (Foto: Screenshot)
Krila Manchester Uniteda su se vraćala nazad i pomogala bekovima dok bi tri centralna vezna igrača čuvala prostor na oko 20-25 metara udaljenosti od gola. Crveni đavoli su igrali sa devet igrača iza lopte u odbrani. (Foto: Screenshot)

United je uglavnom igrao sa barem devet igrača iza lopte prilikom Citjevog napada, a to se posebno vidjelo u drugom dijelu kada su Crveni vragovi još niže stajali na terenu.

Živost u igru Cityja unio je povratnik nakon povrede Gabriel Jesus kojeg su navijači dočekali sa oduševljenjem. Jesus je postigao i gol, ali je gol opravdano poništen zbog ofsajda.

Otežavajuću okolnost za United pružio je Fellaini nepromišljenim potezom u 84. minuti kada je dobio direktan crveni karton. Mourinho je reagovao uvođenjem Fosu-Mensaha umjesto Mkhitaryana i postavljajući ga u vezni red što je pokazalo kakve probleme u sastavu ima Portugalac pošto je Fosu-Mensah zapravo desni bek, ali druge opcije na klupi nije bilo.

Utakmicu je u drugom smjeru mogla odvesti Aguerova šansa iz devete minute, ali i Herrerin promašaj glavom nakon centaršuta iz slobodnog udarca u finišu prvog dijela.

Na kraju, sa bodom mogu biti zadovoljni i jedni i drugi, ali više City koji do kraja prvenstva ima mnogo lakši raspored od Uniteda koji će gostovati Arsenalu i Tottenhamu.