Louis van Gaal
0

"Mourinha sam učio nogometu"

Totalsport
Louis van Gaal (Foto: Reuters)
Louis van Gaal (Foto: Reuters)
Trener Bayerna Louis van Gaal krenuo je s podbadanjem Interovog stratega Josea Mourinha uoči njihovog obračuna u finalu Lige prvaka, 22. maja na Santiago Bernabeuu.

Nizozemski stručnjak kritizirao je stil nogometa koji njeguje Mourinho, s posebnim naglaskom na polufinale protiv Barcelone, kada se Inter u revanšu na Camp Nouu grčevito branio svih 90 minuta kako bi sačuvao prednost iz prvog ogleda.

Van Gaal je u razgovoru za Sport Bild istaknuo kako Mourinho, za razliku od njega samog, ne uči svoje igrače da igraju atraktivan nogomet.

"On uči igrače kako da pobjeđuju, kao i ja, ali ja ih uz to učim i da igraju dobar nogomet. Moj je način teži", istaknuo je Van Gaal.

Zamjerio je Nizozemac Portugalcu i slavlje u Barceloni, odnosno trčanje preko cijelog terena s visoko uzdignutim rukama.

"Ne bih napravio to što je Mourinho napravio na Camp Nouu, ne bih se ponašao tako provokativno", kazao je Van Gaal o svom nekadašnjem asistentu, s kojim je sarađivao upravo dok je bio trener Barcelone.

"Njegove su analize bile dobre i tada se vidjelo da razumije nogomet. No, tada je bio vrlo skroman i sjajno je vidjeti kako se razvio, kako je postupno izgradio osobnost".

"Kao što sam rekao, davao sam mu tada zadaću da snima naše buduće suparnike. Morao mi je svaki put dostaviti analize dva dana nakon završetka utakmice. Nosio mi je izvještaje kući. Bili su sjajni, djelo strastvenog čovjeka koji voli i razumije nogomet.  Zato sam znao da će mi biti od koristi", ističe nizozemski stručnjak.

"Stoga sam ga uzeo pod svoje i počeo s njegovom izobrazbom. Smatrao sam da imam poseban pogled na nogomet, pa sam isti taj diskurs prenosio na njega. Uvidio je vrlo brzo da mi se sviđa. Sve sam više na njega prenosio svojih zadaća. Dao sam mu da vodi treninge, a vodio je umjesto mene i utakmice Katalonskog kupa".

Van Gaal je ispričao i kako je upoznao Mourinha.

"Doveli su me u Barcelonu za sportskog direktora, nakon što je Bobby Robson osvojio tri trofeja: Kup europskih kupova, Španski kup i Španski superkup. Iznenada mi je predsjednik Nuńez rekao:

"Vi, Louis, morate biti trener. Neka vam Robson pomaže!"

"Na sastanku smo bili četvorica: Nuńez, ja, Robson i - Mourinho kao prevodilac. Čim je to čuo, Mourinho se pobunio pred Nunezom upitavši ga zašto moraju ići kad su osvojili toliko trofeja. Svidio mi se njegov otpor, pa sam mu predložio da postane moj pomoćnik. Uvijek sam običavao uzimati si za pomoćnika čovjeka koji poznaje ekipu i klub iznutra, tako sam i u Bayernu učinio s Hermannom Gerlandom. Robsona sam postavio na mjesto skauta", prisjeća se Van Gaal i dodaje:

"Mourinho običava pozvati svog igrača na razgovor u četiri oka, kojeg onda vodi pred ostatkom ekipe, kako bi igrači vidjeli u čemu njihov kolega griješi. Nije li to egocentrično ili barem ekscentrično", pitao je novinar Van Gaala.

"Ako to radi, onda je to pokupio od mene. Na isti način ja vodim razgovore s igračima Bayerna. Ekscentrično? Trener mora štititi i poštovati svoje igrače, ali ako vidi da je igračev stav sazidan na pogrešnim činjenicama, s time ga mora suočiti".

Na pitajne bi li opet uzeo Mourinha za pomoćnika, Van Gaal je odgovorio negativno.

"Danas je on predobar za pomoćnika. Neće on to više željeti raditi. Možda bih ja mogao postati njegov".

Novinar je tad pitao hoće li Van Gaal s Mourinhom u Madridu popiti čašu vina, a ovaj je duhovito odgovorio kako ne vjeruje, jer Mourinho preferira pivo.