{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Moramo biti jaki u srcu ekipe, u veznoj liniji

S
8.10.2011. u 10:30
0
106
Moramo biti jaki u srcu ekipe, u veznoj liniji
0
Moramo biti jaki u srcu ekipe, u veznoj liniji
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Nogometna reprezentacija BiH pobjedom protiv Luksemburga osigurala je dodatne kvalifikacije. No, u slučaju pobjede nad Francuzima u utorak u Parizu možemo na kraju biti prvi. Iako svi ističu da je teško očekivati da "Zmajevi“ osvoje kompletan plijen u sudaru sa Francuzima, potajno se nadamo iznenađenju.
Očekivanja su velika, premda se rijetki razbacuju sa "velikim izjavama“. "Trikolori“ su prvi kandidat za 1. mjesto u našoj grupi. Zaslužuju respekt, kao što i mi zaslužujemo pravo na optimizam. Šansa postoji, apsolutno.

No, da bi se stvorili preduslovi da se napravi dobar rezultat u "gradu svjetlosti“ naši reprezentativci prije svega trebaju biti jaki u srcu ekipe- veznoj liniji.

Francuzi su izuzetno kvalitetni u duelu, fizički besprijekorno spremni, opasni s distance i kolektivno aktivni u napadu.

Ubacivanje između linija suparnika

Dodatni im je adut brzina i kontinuiranost proboja bočnih igrača. Stoga Lulića i Mujdžu očekuje mnogo posla.

Kako doći u poziciju da se ugrozi Lloris? Osnovno je da se Pjanić i vezni igrači uspiju približiti Džeki , čija će glavna uloga, iako nema karakteristike veze, biti držanje centralne pozicije i primoravanje francuskih stopera da se izvuku.

Tako će omogućiti Misimoviću, Ibiševiću ili Medunjaninu ubacivanje između linija, te svima zajedno priliku za udarac s distance. Da bi za tu teoriju imali snage održavati ritam, u nastavku će Sušić biti primoran da ubaci nekog od veznig igrača (Ibričić). Ipak, sve zavisi od toka utakmice.

Pokušati stvoriti višak u napadu

Dakle, prioritetno je da se zgusne formacija kako bi se lakše razvila pas-igra i kompenzirala fizička nadmoć Francuza. Šef državne nogometne selekcije vjerovatno će zahtijevati našu visoku odbranu.To bi kvalitetne francuske šutere držali na udaljenosti od gola.

U napadu se naši trebaju ubacivati u prostor bez lopte. To bi konstantno nudilo rješenje saigračima i stvaralo višak. Treba izbjegavati prekrašaje u zoni udarca, a koncentracija u prekidima bit će itekako potrebna.

U zaključku, teren uvijek pokaže sve istine. Ako želimo dobar rezultat, jedan od aduta mora se iskoristiti. Prostora će za to sigurno biti.

Veliki plus "Zmajeva“ je rasterećenost.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni izborom selektora nogometne reprezentacije BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: