Kako do uspjeha protiv "Trikolora“?
0

Moramo biti jaki u srcu ekipe, u veznoj liniji

Piše: Edin Isanović
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Nogometna reprezentacija BiH pobjedom protiv Luksemburga osigurala je dodatne kvalifikacije. No, u slučaju pobjede nad Francuzima u utorak u Parizu možemo na kraju biti prvi. Iako svi ističu da je teško očekivati da "Zmajevi“ osvoje kompletan plijen u sudaru sa Francuzima, potajno se nadamo iznenađenju.

Očekivanja su velika, premda se rijetki razbacuju sa "velikim izjavama“. "Trikolori“ su prvi kandidat za 1. mjesto u našoj grupi. Zaslužuju respekt, kao što i mi zaslužujemo pravo na optimizam. Šansa postoji, apsolutno.

No, da bi se stvorili preduslovi da se napravi dobar rezultat u "gradu svjetlosti“ naši reprezentativci prije svega trebaju biti jaki u srcu ekipe- veznoj liniji.

Francuzi su izuzetno kvalitetni u duelu, fizički besprijekorno spremni, opasni s distance i kolektivno aktivni u napadu.

Ubacivanje između linija suparnika

Dodatni im je adut brzina i kontinuiranost proboja bočnih igrača. Stoga Lulića i Mujdžu očekuje mnogo posla.

Kako doći u poziciju da se ugrozi Lloris? Osnovno je da se Pjanić i vezni igrači uspiju približiti Džeki , čija će glavna uloga, iako nema karakteristike veze, biti držanje centralne pozicije i primoravanje francuskih stopera da se izvuku.

Tako će omogućiti Misimoviću, Ibiševiću ili Medunjaninu ubacivanje između linija, te svima zajedno priliku za udarac s distance. Da bi za tu teoriju imali snage održavati ritam, u nastavku će Sušić biti primoran da ubaci nekog od veznig igrača (Ibričić). Ipak, sve zavisi od toka utakmice.

Pokušati stvoriti višak u napadu

Dakle, prioritetno je da se zgusne formacija kako bi se lakše razvila pas-igra i kompenzirala fizička nadmoć Francuza. Šef državne nogometne selekcije vjerovatno će zahtijevati našu visoku odbranu.To bi kvalitetne francuske šutere držali na udaljenosti od gola.

U napadu se naši trebaju ubacivati u prostor bez lopte. To bi konstantno nudilo rješenje saigračima i stvaralo višak. Treba izbjegavati prekrašaje u zoni udarca, a koncentracija u prekidima bit će itekako potrebna.

U zaključku, teren uvijek pokaže sve istine. Ako želimo dobar rezultat, jedan od aduta mora se iskoristiti. Prostora će za to sigurno biti.

Veliki plus "Zmajeva“ je rasterećenost.