Louis van Gaal
0

"Moja nogometna filozofija je uspjeh"

Totalsport
Louis van Gaal (Foto: AP)
Louis van Gaal (Foto: AP)
Za nogometni internet portal Goal.com intervju je dao nizozemski stručnjak Louis van Gaal, koji trenutno proživljava pozitivne trenutke kao trener minhenskog Bayerna.

Bayern je u naletu, te su trenutno na nizu od devet uzastopnih pobjeda: sedam u Bundesligi, te dvije u Ligi prvaka. Kada je u pitanju domaće prvenstvo zbog dobre forme su doživjeli uzlet na drugo mjesto tabele, te su trenutno drugi s dva boda manje od vodećeg Bayera iz Leverkusena.

"Jako sam zadovoljan formom u kojoj se nalazimo. Znam da je bilo mnogo negativnih komentara o mom pitanju u Bayernu, ali tako je bilo svuda gdje sam radio. U Ajaxu, Barceloni ili AZ Alkmaaru. Ljudi su se prvo, očito, trebali priviknuti na mene, pa me potom prihvatiti. Donosio sam sa sobom neke novosti, kakve nisu bile ustoličene u klubovima gdje sam dolazio. Nešto novo je bilo automatski i čudno, ali vjerujem da me sada svi bolje poznaju, poštuju i gledaju drugim očima", rekao je Van Gaal, te nastavio: "Uvijek sam imao jaku vjeru u svoju nogometnu filozofiju. I sada je imam, kao što sam jakog povjerenja i prema igračima koje imam u Bayernu."

Van Gaal se ne slaže da je promjene donijela pobjeda u Torinu protiv Juventusa 4-1 s kojom su osigurali prolaz u osminu finala Lige prvaka.

"I u sedmicama prije toga smo igrali odlično, ali nismo mogli postići pogodak. To je bio problem. Protiv Juventusa se otvorilo i mogu reći da smo nakon toga osjetili određeno olakšanje, ali smo i prije igrali dobro", rekao je Van Gaal i najavio dvije utakmice osmine finala protiv Fiorentine.

"Volio bih da sada igramo protiv njih, jer pratim ih i vidim da nisu u dobroj formi. Za koju sedmicu se možda vrate, a kada su na pravom nivou, mogu biti neugodni. Neće to biti lake dvije utakmice za nas, to nikako."

Pojedinačno o igračima nije želio govorio, tek se kratko osvrnuo na Francka Riberyja, Francuza koji se vraća igri nakon povrede koju je imao: "Franck je sjajan nogometaš, lijepo ga je imati na raspolaganju."