Rezultatski krah
0

ANALIZA / Mirza, hvala ti, FK Sarajevo je prevelik klub za pokuse

Piše: E. Isanović
Mirza Varešanović (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Mirza Varešanović (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Projekt dovođenja Mirze Varešanovića na klupu FK Sarajevo 7. aprila 2010. definitivno je krahirao u subotu na Koševu. Pobjeda Olimpica od 2:1 je kap koja je prelila čašu. Navijači sa sjevera i istoka rekli su svoje skandiranjem "Mirza odlazi“.

Iako smo možda pomislili da će se obraz aktuelnog trener bordo tima crveniti od sramote, do toga nije došlo. U kratkoj izjavi nakon utakmice, kao i uvijek, našao je opravdanje:

"Ovo je mlada ekipa. Osim toga, drugi gol primili smo nakon nedosuđenog prekršaja za nas. Toliko".

Iako su neke kolege željele da ga pitaju da li će ponuditi ostavku, za to nisu dobile šansu. Izbjegao je pitanje. Okrenuo se i otišao. Doduše, pristalice bordo boje navikao je na poraze u gostima, a pošto je i ovo bila utakmica u "gostima“ vjerovatno je to za njega bila očekivana stvar. Rekli bismo - ništa novo.

Dakle, jasno je. Ni moralnog čina, ni mrvice korektnosti koja bi pokazala poštovanje kluba, grada i navijača jednostavnom rečenicom: "Dajem ostavku, stavljam mandat čelnicima kluba na raspolaganje i čekam njihovu odluku".

S kvalitetnim igračkim kadrom nije uspio doći do cilja

Retrospektivno ćemo pogledati situaciju. U trenucima kad je stigao na bordo klupu neiskusni stručnjak obećao je izlazak na evropsku scenu. Većina je tada smatrala kako je FK Sarajevo prevelik klub za takve pokuse. Pokazalo se da su bili u pravu. Kako je Mirza pobijedio sve? Ljudi koji su ga postavili istakli su kako ima entuzijazam, samopouzdanje i neskrivenu veliku ljubav prema klubu. Naglašavali su kako su njegovi treninzi izuzetno kvalitetni.

Ipak, nije uspio obezbijediti evropske utakmice na najvećem bh. stadionu, mada je apostrofirao kako to, aposlutno, neće doći u pitanje. Imao je izuzetno kvalitetan igrački kadar s kojim bi svaki ozbiljan i kvalitetan trener došao do cilja (Škoro, Muminović, Džakmić, Hadžić...). I nakon toga mnogi su šutjeli, puštali da priča traje i čekali rezultat. Međutim, brojni navijači kojima je Sarajevo u srcu dočekali su nova razočarenja.

Varešanović je "preživio“ dolazak prošle Uprave na čelu sa Zijadom Blekićem. Optimistično je najavio borbu za vrh. No, iz kola u kolo bilo je jasno da su šanse za osvajanje naslova male.

Ekipa nema prepoznatljivu igru, izlazak u Evropu pod velikim upitnikom

U Kupu BiH Široki Brijeg je bio prejak. Kasnije su kriteriji splasnuli pa se samo pričalo o izlasku u Evropu. U ovom trenutku i to je pod velikim upitnikom. Široki Brijeg "puše za vrat“. Sa igračkim kadrom, rasporedom i lobiranjem van terena tim sa Pecare ima velike izglede da bude treći. U takvim okolnostima Sarajevo bi moglo izboriti učešće na međunarodnoj sceni kao četvrto, s tim da Željo osvoji Kup. Međutim, i to je nerealno očekivati.

Bolji poznavaoci prilika tvrde da igra tima sa Koševa već mjesecima ne liči ni na što (osim dvoboja s Rudarom iz Prijedora).

Ekipa nema prepoznatljiv sistem. Navijači su se konstantno žalili na neatraktivnost igre svojih ljubimaca. Prvi šef struke koševskog premijerligaša uvijek je imao opravdanje za izuzetno loše rezultate, naročito na gostujućim terenima. Razloge je pronalazio u lošem suđenju, nekompletnom igračkom kadru, nedostatku sreće... Nikad, ama baš nikada, nije imao dozu samokritičnosti.

O taktici, izboru novog kapitena (koji za vrijeme jedne utakmice ne napravi klizeći start), ubacizanje pa izbacivanje Amela Handžića u jednoj utakmici iz igre, forsiranju Muharemovića na mjestu stopera pored odličnog Dupovca , neangažiranje Maksumića, je već sve rečeno, pa ćemo to preskočiti.

Tribine su potvrdile da je Varešanović potpuno izgubio povjerenje navijača. Rekli su šta misle o njegovom radu. Možda to nisu svi navijači, jer ih bordo tim ima preko 100 hiljada. I to je svojevremeno izgovarao pomenuti strateg kada je kiksao protiv Drine.

Autogol nove Uprave

Za kraj malo i o novoj Upravi koja je stigla prije Nove godine. Naime, na početku je djelovalo kako će klub konačno krenuti stazama uspjeha. Dakako, urađeni su neki potezi za pohvalu.

No, suspenzija trojice nogometaša, u trenucima kad tim vodi bitku za vrh, je klasični autogol. Očigledno je da aktuelna ekipa, bez suspendovanih, teško može izboriti Evropu. Ostaje je nejasno zbog čega su se odlučila za ovakav potez, iako su isticali kako su klupski interesi iznad svega.

Pa ako idu tom logikom sigurno je da bi bilo mnogo lakše doći do željenog cilja s Arsenijevićem, Gutićem, Šćepanovićem, te Hamzagićem i Jahovićem (koje je suspendovao prvi šef struke). Igračima koji su "samo“ tražili ono što su pošteno zaradili. Većina njih je kupila kartu za istočnu tribinu i bodrila svoje kolege u okršaju sa Olimpicom. Na koncu, možda oni budu alibi za loše rezultate kluba.

Ne treba izostaviti činjenicu da je Sarajevo bilo uzdrmano unutrašnjim previranjima dugi niz godina. Rizvanovićevoj upravi pripala je neslavna dužnost da bude "posljednja“ u nizu. Došli su u izuzetno teškoj finansijskoj situaciji.

Drugi, pak, tvrde da FK Sarajevo korača stopama KK Bosna. Ovo upozorenje mora se ozbiljno shvatiti...