Veliki projekat
48

Milan i Inter predstavili plan spektakularnog stadiona vrijednog više od milijardu eura

K. H.
Foto: AC Milan/Twitter
Foto: AC Milan/Twitter
Nogometni timovi Milan i Inter predali su potrebnu dokumentaciju za izgranju novog zajedničkog stadiona, objavljeno je na službenim stranicama oba kluba.
Milan i Inter zajedno su pokrenuli ideju pravljena novog stadiona, a oni su nakon višemjesečnih konstruktivnih dijaloga s predstavnicima grada Milana dostavili dva prijedloga tamošnjoj vlasti u kojima su ispoštovali svih 16 ranije postavljenih uslova.
Iako je prvobitna ideja bila potpuno rušenje trenutnog San Sira ili "Giuseppe Meazze", novi koncept zasnovan je na zadržavanju jednog dijela sadašnjeg stadiona koji bi trebao biti pretvoren u zabavno-poslovni centar s mogućnošću korištenja tokom čitave godine.

Oba kluba smatraju da je ovaj projekat od suštinskog značaja za grad, al i Italiju kao državu, najviše s ekonomske strane jer izgradnja novog stadiona podrazumijeva ulaganja od milijardu eura.

Kada i ako se stadion završi, to će značiti i otvaranje brojnih novih radnih mjesta, a i Milano kao jedan od najatraktivnijih gradova u Evropi dobio bi moderan sportski centar koji bi sam po sebi bio turistička atrakcija.