Nogomet
0

Milan dočekuje Celtic, Dortmund gostuje kod Napolija

Klix.ba
Igrači Napolija na treningu (Foto: AFP)
Igrači Napolija na treningu (Foto: AFP)
Večeras su na rasporedu utakmice prvog kola Lige prvaka u grupama E, F, G i H. Prvo kolo će donijeti nekoliko zanimljivih susreta u kojima će ekipe pokušati zabilježiti dobar start i na pravi način početi borbu za pozicije koje vode u nokaut fazu elitnog evropskog nogometnog takmičenja.

Grupa E

Schalke - Steaua

Schalke je u prethodne dvije sezone u Ligi prvaka bio pobjednik svojih grupa, a njemačka ekipa se nada dobrom startu ove sezone i pobjedi nad Steauom. Ove dvije ekipe su se susrele prije dvije godine, utakmica u Bukureštu je završena 0:0, a Schalke je u revanšu slavio rezultatom 2:1. Nijemci su favoriti u oči ovog duela, ali su se znali "okliznuti" i protiv slabijih protivnika od Steaue, koja u predstojećem susretu ne namjerava položiti oružje.

Chelsea - Basel

Chelsea je eliminisao Basel prošle sezone na putu ka osvajanju Evropske lige i to u polufinalu. Predvođen novim starim menadžerom Joseom Mourinhom, Chelsea ove godine ima visoke ambicije u Ligi prvaka, dok Basel namjerava ostvariti što veći uspjeh u elitnom evropskom nogometnom takmičenju. Chelseaju su potrebne sve pobjede kako bi osigurao prvu poziciju u grupi, a pored Basela, Schalkea i Steaue to neće biti lak posao.

Grupa F

Napoli - Borussia Dortmund

Borussia Dortmund želi zaboraviti prošlu sezonu i ovog puta osvojiti trofej Lige prvaka, dok se neustrašivi Napoli pojavljuje u grupnoj fazi tek drugi put i traži jednu od prve dvije pozicije u grupi.

Marseille - Arsenal

Arsenal se već treću sezonu zaredom u prvom kolu grupne faze susreće sa francuskim protivnikom, a Marseille se nada da će se osvetiti za poraze prije dvije sezone. Tada su Tobdžije pobijedile Marseille u Francuskoj, a revanš u Londonu je završio 0:0. S obzirom na veoma tešku grupu, Marseille mora vrijedno sakupljati bodove želi li se naći u drugoj fazi. Sigurno je da će sva četiri kluba voditi žestoku bitku za prvu i drugu poziciju.

Grupa G

Atletico - Zenit

Zenit je prošlu sezonu takmičenje u Evropskoj ligi počeo porazom u Španiji od Malage, a sada se Rusi nadaju da će bolje proći na gostovanju kod Atletica. S druge strane, Atletico ima razloga za strah jer je prošle godine u šesnaestini finala Evropske lige eliminisan od Rubina. Ko će biti zadovoljniji nakon utakmice, ostaje da se vidi.

Austria - Porto

Ekipa trenera Nenada Bjelice, Austria, je plasman u grupnu fazu ostvarila eliminacijom zagrebačkog Dinama. Međutim, u ranijim utakmicama protiv portugalskih ekipa Austria nikad nije pobijedila. Tim iz Beča se nada boljim rezultatima ove sezone, iako je autsajder u ovoj grupi.

Grupa H

Milan - Celtic

Celtic se nakon velikih napora protiv Shakhtara iz Kazahstana uspio plasirati u grupnu fazu Lige prvaka, a na njenom startu ga očekuje izuzetno težak zadatak, a to je gostovanje kod Milana. Milanezi na domaćem terenu nikad nisu izgubili od škotskih protivnika. U sedam susreta su ostvarili šest pobjeda i jedan remi, a primili su samo dva pogotka.

Barcelona - Ajax

Novi trener Barcelone Gerardo Martino Tata će prvi put sjediti na klupi Katalonaca u Ligi prvaka i ugostiti ekipu Ajaxa, koju vodi bivši igrač Barce Frank de Boer. Martina očekuje težak zadatak, a to je nastavak ispisivanja uspješne historije Barcelone. S druge strane, cilj Ajaxa je proći u nokaut fazu prvi put nakon sezone 2005/2006.

Ovo će ujedno biti i prvi susret ovih timova u Ligi prvaka. Šanse su svakako na strani Barcelone.

Sve utakmice se igraju od 20:45 sati.